Društvo

Sindikat „Pošte“ ponovo štrajkuje

Sindikati zaposlenih u javnom preduzeću "Pošta Srbije" nezadovoljni su primanjima i traže plate "po starom" i jednokratnu pomoć.

Zbog, kako kažu, sve lošijeg materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih, nepoštovanja zakona i sindikata kao socijalnog partnera, sindikati u Javnom preduzeću "Pošta Srbije", koji okupljaju skoro sve sindikalno angažovane, odlučili su da stupe u protest ispred glavnih poštanskih centara u Novom Sadu, Zemunu i Nišu.

Njihovi zahtevi su značajno poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, što podrazumeva vraćanje zarada na nivo pre umanjenja, i isplatu jednokratne pomoći zaposlenima, pišu „Večernje novosti“.

„Zaposlenima u našem preduzeću zarade su sve manje, a nameti i obaveze sve veći“,  kažu sindikalci, za „Večernje novosti“. „Pored umanjenja od 10 odsto, zarade su dodatno obezvređene rastom troškova života. Prosečna zarada u JP "Pošta Srbije", koja je nekad bila iznad republičkog proseka, sada je za 21 odsto manja od prosečne zarade u Srbiji. Dve trećine zaposlenih prima od 32.000 do 36.000 dinara. Javno preduzeće "Pošta Srbije" nije direktni korisnik budžetskih sredstava, niti monopolista i finansira se iz sopstvenih prihoda ostvarenih na tržištu.

Oni naglašavaju i da su nagomilani problemi i katastrofalna situacija nastali imenovanjem novog direktora "Pošte". Prema njihovom mišljenju, to mesto ne sme da zauzme sadašnji v. d. Mira Petrović, "zbog nezakonitih suspenzija prema aktivistima sindikata i zaposlenima, učesnicima u protestu, i pokušaja da se suspendovanima pripiše odgovornost za takozvanu štetu".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!