Propisi

Slovačka deportuje 24 radnika iz Srbije

Slovačka policija za strance otkrila je u utorak u rutinskoj kontroli industrijske zone u gradu Njitra 24 državljana Srbije, koji nisu imali legalni boravak i njima je zbog rada na crno naređeno da napuste Slovačku.

"Zbog kršenja propisa o boravku i rada na crno 24 državljana Srbije su proterani, administrativno, bez zabrane ponovnog ulaska u zemlju, a dat im je rok od 30 dana da napuste Slovačku", rekao je portparol slovačke policije Denis Balogov.  

U kontroli u gradu Senica, gde se, takođe, nalaze preduzeća koja zapošljavaju strane radnike sa Balkana, provereno je 48 srpskih radnika i 21 državljanin Bosne i Hercegovine, ali je tamo zbog manjih nepravilnosti izrečeno samo 10 prekršajnih kazni, prenosi N1.  

U Slovačkoj je krajem prošle godine radilo 49.478 stranih radnika, najviše Srba, njih 12.259, saopštio je u januaru slovački ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter.  

Slovački parlament usvojio je ovog meseca izmene propisa kojima će se olakšati zapošljavanje srpskih i radnika iz trećih zemalja u četiri regiona Slovačke gde je nezaposlenost ispod pet odsto i gde fabrike na domaćem tržištu ne mogu da nađu dovoljno ljudi.  

Reč je o regionu Bratislave, Trnave, Žiline i Njitre gde je skoncentrisana i automobilska industrija. Od leta Slovačka će napraviti spisak profesija u kojima slovačkoj privredi nedostaju radnici i olakšaće zapošljavanje ljudi iz Srbije, Ukrajine i Vijetnama.  

U fabrici udeo "gastarbajtera" neće smeti da pređe 30 odsto zaposlenih, a fabrike su dužne da ih zaposle po istim uslovima i uz istu platu kao i slovačke radnike.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!