Intervju

Snežana Radovanović, suvlasnica preduzeća „JELA“: Inovacije doprinose razvoju

„Za uspeh su važni istrajnost, fleksibilnost, tolerantnost, kvalitet, inovativnost. To je dug put, ali ispravan, jer uspeh ne dolazi odjednom. Industrija nameštaja je vrlo zahtevna, a da bi bili prepoznati kao proizvođač dobrog i kvalitetnog nameštaja treba pratiti kretanja na tržištu i u skladu sa zahtevima i trendovima menjati i ulagati u novu proizvodnju“, izjavila je u intervjuu za naš portal Snežana Radovanović, suvlasnica preduzeća „JELA“, iz Jagodine, koje proizvodi nameštaj, a čak 70 odsto proizvoda izvozi.

Kako je tekao razvoj od zanatske radionice do privatne porodične kompanije. Koliko je izazova bilo na tom putu i šta je bila najveća motivacija?

Od zanatske radnje sa svega nekoliko zaposlenih početkom 90-tih godina do današnje kompanije sa preko 300 zaposlenih i velikom industrijom, prešli smo put dug preko 3 decenije. Na tom putu bilo je raznih uspona i padova, iskušenja, proba, nedoumica.

Sa željom da JELA bude prepoznata kao proizvođač dobrog i kvalitetnog nameštaja, da stvorimo brend nameštaja za opremanje stambenog prostora, pratili smo međunarodne sajmove nameštaja, uklapali se u nove trendove, poštovali kupce i dobavljače i time stvarali čvrste temelje za dalji rast i razvoj.

Koliko je teško opstati u industriji nameštaja?

Industrija nameštaja je vrlo zahtevna. Kako stil oblačenja prati modu, tako se i stilovi nameštaja kroz vreme menjaju od ravnih preko zaobljenih ivica, od tamnih do svetlih dekora, od masiva do jednostavnih linija. Da bi se opstalo sve treba sagledati, pratiti i u skladu sa zahtevima i trendovima menjati i ulagati.

Osim domaćeg, osvojili ste i inostrana tržišta, te izvoz čini oko 70 odsto ukupne prodaje. Na koja tržišta izvozite, a na koja planirate da plasirate svoje proizvode u budućnosti?

Tržišta na koja plasiramo naše proizvode su: bivše republike Jugoslavije, Nemačka, Austrija, Rumunija, Bugarska, Grčka, Poljska, Češka, Mađarska, Malta, Rusija, Kazahstan, Izrael…

Kompanija JELA je spremna u svakom pogledu za izlazak na nova tržišta. Zadnje dve godine donose nestabilnost u raznim krajevima sveta, što indirektno utiče na plasman i osvajanje novih tržišta. Nadamo se stabilnijem vremenu i ostvarenju novih tržišta na svim kontinentima.

Koliko su inovacije važne za razvoj i u kojim segmentima ih vi koristite?

Inovacije i svako poboljšanje i napredak doprinosi razvoju. Iz godine u godinu stavljamo na tržište nove kolekcije nameštaja za opremanje stambenih prostora (dnevne, spavaće, dečje sobe; predsoblja, kuhinje), uz poštovanje mnogih standarda kvaliteta kako bi odgovorili zahtevima, pogotovu evropskog tržišta. Kroz godine rada proširivali smo sve segmente: broj zaposlenih, ulaganje u vozni park za transport nameštaja, proširivanje proizvodnog prostora, ulaganje u proširenje industrijske opreme za proizvodnju sa softverskim rešenjima novije generacije i rešenjima za bezbednost i zdravlje radnika, kao i očuvanje životne sredine.

Pre tri godine ste investirali u proširenje proizvodnog i skladišnog prostora. Da li su u planu nove investicije?

Da, u planu su, sa trenutno usporenom realizacijom zbog raznih ograničenja i političke situacije na nekim ino tržištima.

Šta je za Vas društveno odgovorno poslovanje?

Društveno odgovorno poslovanje obuhvata puno oblasti:

- omogućenost zaposlenom bezbednost na radu i redovnost zarade,

- preciznost i tačnost informacija koje plasiramo prema našim kupcima (salonima nameštaja), samim tim i  prema krajnjim kupcima,

- poštovanje zakonskih regulativa.

Dobitnica ste nagrade Udruženja poslovnih žena Srbije „Cvet uspeha za ženu zmaja“. Šta za Vas znači to priznanje?

Potvrda dugogodišnjeg rada i svega navedenog.

Šta biste poručili onima koji tek ulaze u preduzetničke vode?

Istrajnost, fleksibilnost, tolerantnost, kvalitet, inovativnost. Sve ovo je dug put, ali ispravan. Svi uspesi ne dolaze odjednom, isto kao i problemi.

Svakim danom raditi, poboljšavati danas ono što je bilo manje dobro juče.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!