Finansijske usluge

Španija za digitalne nomade obezbedila poreske olakšice

Španija planira da izda "digitalne nomadske" vize Britancima i drugim građanima van Evropske unije i priliku da rade na suncu i uživaju u nižim troškovima života uz poreske olakšice.

Vize će biti ponuđene ljudima koji rade na daljinu za kompanije van Španije i koji ostvaruju najviše 20 odsto svog prihoda od španskih firmi.

Pošto zakon tek treba da bude usvojen, još treba razjasniti neke detalje, ali se očekuje da će viza, u suštini boravišna dozvola, u početku važiti godinu dana, uz mogućnost produženja do pet godina u zavisnosti od okolnosti podnosioca zahteva, prenosi Dnevnik.

Bliski rođaci, kao što su supružnik ili deca, imaće pravo da se pridruže podnosiocu zahteva. Kandidati moraju biti izvan Evropskog ekonomskog prostora i u mogućnosti da pokažu da rade na daljinu najmanje godinu dana. Moraju da imaju ugovor o radu ili, ako su frilenseri, da pokažu da su bili zaposleni u kompaniji van Španije. Oni, takođe, moraju da pokažu da će zaraditi dovoljno da se samostalno izdržavaju i da imaju adresu u Španiji.

U prve četiri godine oni će biti oporezovani po stopi od 15 procenata, a ne po standardnoj osnovici od 25 odsto.

Španija će se ovim pridružiti još 15 evropskih zemalja koje nude svoje verzije "digitalnih nomadskih" viza.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!