Društvo

SRBATOM donirao opremu u vrednosti od 85.000 evra Naučnom institutu za veterinarstvo ”Novi Sad” radi brzog detektovanja korona virusa

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) donirao je Naučnom institutu za veterinarstvo ”Novi Sad” opremu i materijale za brzu detekciju virusa COVID-19.

SRBATOM je kao državni organ, u ime Republike Srbije, zatražio pomoć za opremanje laboratorija za PCR testiranje na virus korona od Međunarodna agencija za atomsku energiju (MAAE) koja je prihvatila zahtev u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19. Primopredaja donacije čija je ukupna vrednost oko 85.000 evra realizovana je danas u Naučnom institutu za veterinarstvo ”Novi Sad”.

Događaju su prisustvovali Branka Bežanov, članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici Grada Novog Sada, Slađan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM), dr Sava Lazić, direktor Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“, dr Tamaš Petrović, šef Odeljenja za virusologiju Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“.

„Zahvaljujemo se SRBATOM-u što je prepoznao da Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ može da doprinese brzoj dijagnostici virusa COVID-19. Među donacijom koju smo dobili nalazi se izuzetno vredna oprema, kao što je kabinet trećeg nivoa biosigurnosti koji omogućava rad sa najopasnijim uzročnicima bolesti, ali prevashodno za dijagnostiku virusa COVID-19. Do sada je na Institutu ispitano oko 12.000 uzoraka, a sama oprema koju smo dobili je multifunkcionalna i pomoći će u dijagnostici virusa i bakterija opasnih zaraznih bolesti i kod domaćih životinja“, naveo je dr Sava Lazić, direktor Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“.

Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) Slađan Velinov naveo je da je SRBATOM početkom pandemije inicirao zahtev za donaciju u vidu opreme laboratorijama za PCR testiranje na COVID-19 od Međunarodne atomske agencije. Istakao je da su do sada opremljene već tri laboratorije sa najsavremenijom opremom koju Srbija do sada nije imala, a sve u cilju suzbijanja virusa korona.

Šef Odeljenja za virusologiju Tamaš Petrović naveo je da donirana oprema omogućava podizanje kapaciteta Naučnog instituta za veterinarstvo ”Novi Sad” za dijagnostiu/detekciju virusa SARS – CoV-2, što znači da je  trenutni kapacitet laboratorije 300 uzoraka dnevno. Od opreme je stiglo kabinet nivoa 2 i niova 3 biosigurnosti, pri čemu poslednji omogućava rad i sa visoko patogenim živim virusima. Osim toga, stigao je REAL TIME PCR i propratna oprema za izvođenje testa, kao i reagensi i potrošni laboratorijski materijali. Osim toga doniran je i značajniji kontigent lične zaštitne opreme i opreme za uzorkovanje koji omogućava bezbedan rad u laboratoriji.

SRBATOM je osim donacije Naučnom institutu za veterinarstvo ”Novi Sad”, opremu dodelio  Institutu za virusologiju, vakcine i serume ”Torlak” i Veterinarskom specijalističkom institutu ”Kraljevo” a sve u cilju primene nuklearne tehnologije za brzo detektovanje korona virusa radi kontrolisanja rastućeg broja zaraženih. Ukupna vrednost svih donacija iznosi više od 230.000 evra.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!