Obrazovanje i posao

Srbija blizu evropskog proseka po stopi nezaposlenosti

Stopa nezaposlenosti u Srbiji je 11,8 odsto što je najmanje u poslednjih 20 i više godina, izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Srbija se, prema njegovim rečima, po stopi nezaposlenosti približila evropskom proseku.

"Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje sada je 622.000 ljudi, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za devet odsto", istakao je Martinović na Sajmu zapošljavanja organizovanom u okviru Foruma naprednih tehnologija.

Ocenio je da je smanjenje broja nezaposlenih u direktnoj vezi sa povećanjem zaposlenosti, mada su i drugi faktori uticali na smanjenje broja ljudi koji traže posao.

"Za prvih devet meseci više od 200.000 lica prijavljeno je na obavezno socijalno osiguranje, a prethodno su bili na našoj evidenciji. Broj zaposlenih povećan je za 2,4 odsto u odnosu prvih devet meseci prošle godine", rekao je Martinović.

On je dodao da se na tržištu rada u Srbiji traže stručnjaci iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, inženjeri mašinstva, elektronike, biomedicine, ali i radnici koja imaju konkretna znanja i veštine poput zidara, bravara, keramičara, konobara i vozača.

Martinović je rekao da se u većini gradova i opština u Srbiji privode kraju programi aktivnih mera zapošljavanja. Sajmovi zapošljavala pokazali su se, kako je naveo, kao odlična mera za zapošljavanje i na njima se ove godine predstavilo 1.600 poslodavaca koji su ponudili oko 10.000 radnih mesta.

Podsetimo, Martinović je u septembru rekao da se na evendiciji NSZ vodi najmanje nezaposlenih u poslednjih 25 godina.

 

Izvor: N1

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!