Razvoj

Srbija druga u regionu po digitalizaciji

Pojedina istraživanja pokazuju da ćemo za 12 godina dobiti potpunu veštačku inteligenciju, a za samo 22 godine, ta veštačka inteligencija moći će da stvori svoju veštačku inteligenciju. Ekonomisti su napravili računicu da će u tom procesu 15 miliona ljudi ostati bez posla u mnogim granama industrije.

Digitalizacija Jadranskog regiona projekat je kojim region hvata korak sa razvijenim svetom. Stručnjaci smatraju da entuzijazam postoji, ali da je za digitalizaciju čitavog društva potrebno mnogo više, rečeno je na skupu u Beogradu posvećenom digitalizaciji u organizaciji Jadranskog saveta.

"Krajnji cilj jeste usvajanje strategija od strane država za digitalizaciju kompletnog društva. To nije samo pretvaranje i usvajanje novih alata i nove filozofije. To je jedna digitalna transfromacija, podizanje na još viši nivo i približavnje najrazvijenijim zemljama Evropske unije, koje danas to koriste. Nemačka će, na primer, do 2020. godine postati prva digitalizovana država na svetu", kaže Dejan Novaković, direktor Jadranskog saveta.

U regionu bivše Jugoslavije, u toj oblasti najbolje se pokazala Slovenija. U toj zemlji, digitalizacija je prisutna u svim sferama, prenosi N1.

"Sada možemo upravljati podacima na način da zadržavamo vrednost, da bolje upravljamo vrednošću i na kraju sve je to bitno za kvalitet života svih nas. Tako da digitalizacija treba da je, kako mi to kažemo, u službi da radi za nas, a ne obrnuto", navodi Ladeja Godina Košir iz Chircular Change.

Dokle se u Srbiji stiglo sa procesom digitalizcije govori podatak da je Srbija druga u regionu posle Slovenije.

A da je digitalizacija prioritet i Vlade Srbije sa ovog skupa poručio je ministar državne uprave Branko Ružić.

Kao primer naveo je 54 porodilišta u Srbiji koja koriste projekat "e-beba", kao i započetu primenu pilot projekta e-inspektor.

"Neko će reći, Srbija je napravila dobre korake. Možda je naša startna pozicija lošija nego startna pozicija nekih drugih zemalja, bar ovde u regionu. Mi sada pripremamo i kroz našu koordinacionu komisiju, jednu analizu stanja i potreba kako bi odgovorili na izazove. Nekada ta digitalizacija nas gura napred, a mi u praksi na neki način ostajemo u zaostatku", kaže Ružić.

Da bi ga nadoknadila, Srbija mora da ima odgovarajuće zakone koji će efikasno biti primenjeni, ocenio je ministar.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!