Društvo

Srbija gost Art marketa u Budimpešti

U Budimpešti, u Balna centru, otvoren je Art market na kojem je Republika Srbija bila specijalni gost.

Otvaranju je prisustvovala ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je tom prilikom istakla: „To je i najbolji način da prikažemo bogatu i dinamičnu umetničku scenu Srbije, u veoma značajnom međunarodnom okviru“ i dodala da prisustvo velikog broja renomiranih umetnika i galerija iz čitavog sveta, svrstava Art market u kulturne događaje prvog reda.  

Gojković je podsetila da su nastupi Srbije na svetskim smotrama ove godine, u prvom redu na Bijenalu u Veneciji i Trijenalu u Milanu, bili veoma uspešni. „U tom svetlu, program ‘Most Srbija' dokaz je da se u savremenom stvaralaštvu u Srbiji nalazi izvor velike kreativnosti. To se najbolje vidi kroz kolektivni nastup reprezentativnih galerija“, naglasila je ministarka.

Istakavši da su predviđeni i izuzetno atraktivni prateći programi, kao što su predstavljanje radova Marine Abramović i izložba slikarke Mire Brtke, Gojković je podvukla da aktuelnost i visok nivo njihovog stvaralaštva, spajaju Srbiju i svet. 

Zamenica ministra kulture i inovacija Mađarske Ester Vitaljoš istakla je da postoji sve veće interesovanje za Art market, čemu svedoči broj posetilaca koji se povećava iz godine u godinu, što je veoma značajno za razvoj kulturne diplomatije.

Ona je naglasila da je ova manifestacija značajna platforma za umetnost fotografije, savremenu i primenjenu umetnost. „Danas smo ponosni na činjenicu da možemo reći da je ovo najveći festival i sajam savremene umetnosti i umetnosti fotografije u Evropi. Ovih dana, pogledi kolekcionara, ljubitelja umetnosti i umetnika biće uperene u Budimpeštu, šta je značajno priznanje“, podvukla je ona.

Na manifestaciji "Most Srbija" mađarskoj publici se predstavljaju umetničke galerije iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, a pred stručnom javnošću i ljubiteljima umetnosti su radovi Đorđa Ivačkovića, Ane Vrtačnik, Andree Ivanović Jakšić, Uroša Đurića, Joškina Šiljana, Milije Čpajka, Đileta Markovića, Veljka Vujačića, Miće Stajčića, Nikole Markovića, Nine Ivanović i drugih. "Most Srbija" podrazumeva i dva umetnička projekta, muzejski kvart, izložbu savremene srpske fotografije, predavanja, tribine, performanse i drugo.

Foto: Dario Konstantinović

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!