Agro svet

Srbija i Makedonija postigle dogovor o brašnu

Na sastanaku ministra trgovine Srbije Rasima Ljajića i makedonskog ministra poljoprivrede Ljupča Nikolovskog postignut je dogovor u vezi vancarinskih barijera na izvoz brašna iz Srbije.

Kako su naveli, nakon postizanja dogovora, Srbija je odustala od uvođenja kontramera Makedoniji.

Dogovoreno je da se markice na uvozna pakovanja brašna od jedan, dva i pet kilograma stavljaju u Srbiji, a na ona od 25 i 50 kilograma u Makedoniji.

Sporazumom je predviđeno formiranje Komiteta, sastavljenog od nadležnih institucija Makedonije i Srbije, a prva sednica biće održana 14. marta u Beogradu. U roku od 30 dana Komitet će predložiti sistemsko i trajno rešenje za problem u međusobnoj trgovini brašnom, kako bi se ubuduće izbegle ovakve situacije.

U istom roku Komitet će notirati sva otvorena pitanja i predložiti rešenja za uklanjanje svih barijera i prepreka u međusobnoj trgovini. U odnosu na kontrolne markice, Komitet će u predviđenom roku analizirati opravdanost njihovog uvođenja i ako postoji saglasnost privrednih komora dve zemlje radiće se na njihovom potpunom ukidanju.

Države potpisnice su saglasne da preko nadležnih institucija dve zemlje pojačaju kontrolu, u cilju suzbijanja nelegalne ekonomije i trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. Sporazumom se predviđa da se dve države obavezuju da u potpunosti poštuju međusobne bilateralne sporazume o fitosanitarnoj saradnji i saradnji u oblasti bezbednosti hrane i veterinarstva, potpisane 2012. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!