Izvoz

Srbija izvezla IT usluge u vrednosti 1,5 milijardi evra

Srbija je u 2019. godine izvezla IT i digitalne usluge u vrednosti od 1,5 milijarde evra, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Govoreći na otvaranju konferencije o inovacijama "Innovation talk 2020", najavio je otvaranje novog poglavlja u razvoju srpskog inovacionog ekosistema, a to je razvoj tržišta rizičnog kapitala koje će obezbediti veći obim finansiranja startap kompanija i inovacija.

Popović je naveo da je "takozvano 'vi-si' finansiranje važan instrument za razvoj startap zajednice i obavezan deo svakog startap ekosistema", prenosi B92.

"Pored toga što obezbeđuju potrebno finansiranje, fondovi rizičnog kapitala pomažu kompanijama u koje investiraju i na druge načine, kao što je povezivanje sa partnerima i mentoring", rekao je Popović.

On je ukazao da podaci o zapošljavanju i broju patenata pokazuju da su firme podržane od strane "vi-si" fondova sklonije da značajno doprinose ukupnoj ekonomiji.

"Srbija je prepoznata i u svetskom inovacionom ekosistemu, sve je više multinacionalnih kompanija koje dolaze ovde i otvaraju svoje istraživačke centre, ali je sve više srpskih startapova koji privlače investicije koje se mere desetinama miliona dolara", kazao je Popović.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!