Energetika

Srbija je čvrsto opredeljena za zelenu energetsku tranziciju

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da je cilj izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije je dalje povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a da u svakom trenutku imamo sigurnost rada elektroenergetskog sistema.

Đedović je istaklada je Srbija čvrsto opredeljena za zelenu energetsku tranziciju, a svaka reforma zahteva vreme. Naš glavni zadatak je da ne gubimo vreme, da obezbedimo finansijska sredstva i odlučno i odgovorno sprovedemo reforme uz jasan i predvidiv zakonodavni okvir, ali da nijednog trenutka ne ugrozimo stabilnost našeg elektroenergetskog sistema već da ga učinimo održivim i snažnijim nego što je danas.

Uz izmene zakona i aukcije koje pripremamo očekujemo da srednjoročno povećamo kapacitete za proizvodnju energije iz OIE skoro tri puta. Nakon usvajanja izmena Zakona o korišćenju OIE, plan je da u aprilu budu raspisane aukcije za oko 400 megavata iz energije vetra, a pripremamo i plan aukcija za gradnju najmanje 1.000 megavata novih kapaciteta u narednih nekoliko godina, izjavila je  Đedović na završnom skupu povodom inicijative “Nordijski zeleni projekat – održiva rešenja za Srbiju“.

Đedović je istakla da je iskustvo Norveške u energetskoj tranziciji, kao i iskustva drugih skandinavskih zemalja, veoma značajno za Srbiju bez obzira na razlike koje postoje između naših energetskih sistema.

Norveška je zemlja koja je vlasnik svojih energetskih preduzeća i resursa, kojima se efikasno upravlja u korist građana i države. To je ono čemu teži i Srbija – da imamo energetsku nezavisnost i odgovorno i efikasno upravljanje energetskim kompanijama i prirodnim resursima, uz veliku posvećenost zaštiti životne sredine. Kroz proces reformi, želimo da unapredimo efikasnost donošenja odluka u našim najvećim energetskim kompanijama, da optimizujemo procese i bolje upravljamo rizicima, da imamo jake i stručne upravljačke timove i uspostavimo jasna pravila donošenja odluka, rekla je Đedović.

Podsetila je i da u toku izrada strateških dokumenata, Integrisanog nacionalnog klimatskog i energetskog plana i nove Strategije razvoja energetike koji će biti svojevrsna „mapa puta” energetske tranzicije Srbije.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!