Društvo

Srbija na listi 10 zemalja koje najviše ugrožavaju EU

Britanski portal “Ekspres“ objavio je listu od 10 zemalja koje, kako navode, trenutno najviše ugrožavaju Evropsku uniju – među njima je i Srbija.

Kako navode, Evropska unija zapala je u krizu nakon niza nacionalnih izbora koji su otkrili rastući evropskepticizam zbog kojeg bi pojedine zemlje mogle da napuste EU.

Oni ističu da su “glasači širom Evrope odbili principe i politike EU zbog populističkih ideala“, kao i da u Briselu strahuju da je Bregzit izazvao talas anti-EU stavova koji su tek sada izbili na videlo. 

Među zemljama (ili delovima Evrope) koje prema njihovim viđenjima ugrožavaju EU su: Francuska, Holandija, Nemačka, Skandinavija, Austrija, Italija, Češka, Poljska, Mađarska i – Srbija. 

“Iako Srbija nije članica, njena želja da postane deo EU oslabljena je ponašanjem Unije prema katalonskoj krizi. Srpski lider Aleksandar Vučić optužio je Brisel za dvostruke standarde vrlo različitog stava EU prema separatističkim krizama na Kosovu i u Kataloniji. Takođe, Srbija ima snažne veze sa Moskvom i odbila je da Rusiji nametne sankcije nakon aneksije Krima 2014. godine“, piše “Ekspres“. 

“Ekspres“ kao najnedavniji problem za EU ističe izbore u Češkoj tokom vikenda na kojima je pobedu odneo proruski milijarder Andrej Babiš. Babiša nazivaju “češki Tramp“, a osvojio je 29,6 odsto glasova. Osim toga, desničarska Sloboda i direktna demokratija koja želi da Češka napusti EU i “zaustavi islamizaciju zemlje“, osvojila je 10 odsto glasova. 

Oni navode i da evropski lideri pokušavaju da usvoje jedan front oko Bregzita, glasači ipak nastavljaju da izražavaju nezadovoljstvo Evropskom unijom. Kako navode, zbog toga je sve više evropsketičnih i populističkih partija širom Evrope. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!