Društvo

Srbija na Međunarodnoj izložbi Trijenala u Milanu 2022. godine

Imenovana komesarka i Stručni savet za pripremu nastupa Republike Srbije na predstojećoj 23. Međunarodnoj izložbi Trijenala u Milanu 2022. godine doneli su odluku da će našu zemlju na ovoj prestižnoj manifestaciji predstavljati projekat „Infinity of Structure“ autorskog tima, čiji je nosilac Ivan Mangov.

Nakon sprovedenog javnog konkursa za predstavljanje Republike Srbije na međunarodnoj izložbi „XXIII Triennale Milano International Exhibition Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries“ imenovana komesarka i Stručni savet doneli su jednoglasnu odluku o predstavniku Republike Srbije uzimajući u obzir kriterijume za vrednovanje pristiglih predloga projekata predviđenih tekstom konkursa.

Prema mišljenju Komisije predloženi projekat „Infinity of Ѕtructure” u potpunosti je odgovorio na postavljene konkursne zadatke i kriterijume, koji podrazumevaju umetničku vrednost i autentičnost, idejnu celovitost, promišljenost umetničke ideje u kontekstu opšte teme Trijenala, umetničku i tehničku razrađenost ideje, mogućnost realizacije, kao i budžetska usklađenost sa realizacijom. Pored Ivana Mangova, članove autorskog tima čine profesor Marko Lađušić, multimedijalni umetnik, Aleksandar Vac, keramičar, Marko Todorović, multimedijalni umetnik i Dorian Jovanović, muzičar.

Komisija je pregledala ukupno 36 predloga, od kojih su u najuži izbor ušla tri projekta. Komisija je radila u sastavu, imenovana Komesarka Biljana Jotić, istoričarka umetnosti i kustoskinja, v. d. direktora Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, i Stručni savet čiji su članovi dr um. Milorad Mladenović, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, kao predsednik Saveta, i msr Nataša Radojević, istoričarka umetnosti, umetnička direktorka „Drina galerije“ u Beogradu; msr Marija Radisavčević, istoričarka umetnosti i viša kustoskinja u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” u Čačku; dr um. Anđela Mujčić, umetnica, docentkinja na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici Univerzita u Prištini; dr um. Dejan Vračarević, saradnik u Muzeju nauke i tehnike, predavač na Akademiji tehničkih strukovnih studija Beograd; mr um. Jovanka Stanojević, umetnica, docentkinja na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!