Razvoj

Srbija – nova meta investitora

Da je Srbija postala poželjna destinacija mnogih svetskih investitora više je nego očigledno. Ako se osvrnemo na minulu godinu, možemo uvideti da su za naše tržište izrazili interesovanje mnogi poznati svetski investitori, poput „Alibaba grupe“ i nemačkog giganta u mesnoj industriji – Klemensa Tenisa.

Na sreću, bar kad je reč o stranim ulaganjima, povoljna situacija i tren se nastavljaju i u tekućoj godini.

Kraj prvog meseca ove godine obeležila je poseta zvaničnika naše države Republici Turskoj. Da nije reč o tek još jednoj u nizu zvaničnih poseta, svedoči činjenica da su ovom prilikom potpisani izuzetno bitni trgovinski sporazumi. Reč je o novom Sporazumu o slobodnoj trgovini i Sporazumu o podsticanju i zaštiti investicija. Tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini parafiran je još prilikom zvanične posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Oba sporazuma potpisana su od strane potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i ministra ekonomije Turske Republike. 

Šta ovi sporazumi konkretno znače za našu privredu?

Srbiji će, naime, po prvi put biti omogućeno da na tursko tržište, bez obaveze plaćanja carina, godišnje izveze čak pet hiljada tona goveđeg mesa. Osim toga, Srbija će na isti način moći da izvozi i suncokretovo ulje – kako sirovo, tako i rafinisano, zatim seme suncokreta, ali i pekarske proizvode, i to sve u kvotama koje su precizirane pomenutim sporazumom.

Međutim, ovo nije sve! Sporazumima su ove dve države predvidele i udvostručenje kvota pojedinih vrsta smrznutog povrća i suvih šljiva, za potrebu izvoza istih iz Srbije u Tursku.

Ova dva sporazuma, osim što bitno učvršćuju ekonomske, trgovinske, ali i političke odnose dve zemlje, dobrinose i privlačenju ne samo turskih, već i drugih stranih privrednika i njihovih investicija.

Razgovori bitni po našu privredu vode se i na relaciji šefova država Srbije i Turske. Naime, nedavno je bila i zvanična poseta našeg predsednika Turskoj, prilikom koje su se vodili razgovori u pogledu stabilizacije političkih i ekonomskih odnosa na Balkanu.

Ovu zvaničnu posetu predsednik Republike Srbije iskoristio je kao priliku da upriliči susret sa vlasnikom poznate turske tekstilne kompanije “Taj grupe“ – Mesudom Toprakom radi privlačenja investicije vredne 35 miliona evra. Pomenuta investicija se odnosi na fabriku koja se nalazi u Kraljevu i zahvaljujući kojoj će se eventualno otvoriti novih 2.500 radnih mesta.

Nenad Cvjetićanin, advokat

 

           

Advokatska kancelarija „Cvjetićanin&Partners“https://cvjeticaninlegal.com/

Advokatska kancelarija „Cvjetićanin&Partners“ za svoj primarni cilj ima pružanje advokatskih usluga na visokoprofesionalan način, kao i razvijanje odnosa međusobnog poverenja sa svojim klijentima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!