Društvo

Srbija poslala pomoć građanima Sirije

Vlada Republike Srbija poslala je građanima Sirijske Arapske Republike, pogođenim katastrofalnim zemljotresima, 105 tona humanitarne pomoći ukupne vrednosti od oko milion evra.

Ovaj kontingent pomoći čine lekovi, medicinska oprema i sanitetski materijal u  vrednosti od 71.904.428 dinara, zatim hrana u vrednosti od 20.916.687 dinara, šatori, agregati, ćebad, sredstva za higijenu, kao i druge potrepštine neophodne građanima Sirije.

Vlada Srbije ovu pomoć obezbedila je u saradnji sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, RFZO, MUP-SVS, Crvenim krstom Srbije, Komesarijatom za izbeglice i migracije, kao i domaćim kompanijama.

Otpremanju pomoći, koja je noćas poslata građanima Sirije, prisustvovao je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sa ambasadorom Sirije u Srbiji Basemom Džamanom Agom.

„Vlada Srbije je već odobrila pomoć u iznosu od milion evra koja je uplaćena Siriji.To nije sve. U ovom trenutku u magacinima za prijem humanitarne pomoći koju obezbeđuje Vlada, ali i građani i domaća privredna društva, ostalo je još blizu 100 tona pomoći, koja će biti otpremljena Siriji drumskim i morskim prevozom. Ovom prilikom želim i da se zahvalim građanima Srbije i privrednim društvima koji su još jednom pokazali veliko srce, jer takođe nesebično pomažu građanima Sirije i Turske slanjem SMS poruka“, naglasio je ministar unutrašnjih poslova Gašić.

Gašić je dodao da je naša obaveza da pomognemo, kao što su i drugi pomagali nama kada nam je to bilo neophodno.

Ministar je ukazao i da je pre deset dana specijalnim letom Er Srbije upućen prvi kontingent pomoći u vidu sedam tona robe, prehrambenih proizvoda, kao i mleka u prahu koje je donacija iz Republičkih robnih rezervi, a da je srpska vlada obezbedila sličan paket pomoći i Turskoj, koja je u najvećem delu već otpremljena kroz svakodnevnu saradnju Operativnog tima, ambasade Republike Turske i Turkiš Erlajnsa.

Nastavićemo da pomažemo ugroženim područjima i ubuduće, jer je Srbija čvrsto uverena da su tolerancija, pomoć slabijima i onima u nevolji, kao i međunarodna saradnja umesto sukoba, pravi put za izgradnju boljeg i pravednijeg sveta za sve ljude na planeti zemlji, poručio je ministar Gašić.

Ambasador Sirije u Srbiji Basem Džaman Aga zahvalio se Vladi Srbije i ministru Gašiću koji su omogućili slanje pošiljke ugroženom stanovništvu u njegovoj zemlji.

Ova pošiljka, odnosno rezultat ovog rada, svakako ne bi bio moguć da nije ovako dobre saradnje srpske vlade i sirijske ambasade. Ovo je veoma značajna pošiljka koja će značiti ljudima u bilo kom smislu, kao i medicinska pomoć, ali i za njihovo zbrinjavanje, jer su sada bez krova nad glavom, poručio je ambasador Sirije Basem Džaman Aga.

Vlada Srbije osnovala je Operativni tim za koordinaciju humanitarne pomoći za Republiku Tursku i Sirijsku Arapsku Republiku, sa zadatkom da koordinira pribavljanje informacija o njihovim potrebama u robi, određivanje vrste, količine i prioriteta upućivanja robe i načinima transporta robe, kao i slanje novčane pomoći prikupljene od strane fizičkih i pravnih lica preko posebnih humanitarnih brojeva mobilnih operatera na teritoriji Republike Srbije, odnosno druge prikupljene novčane pomoći.

U želji za dodatnu pomoć, ali i poštujući želju građana, Vlada je u saradnji sa Crvenim krstom Srbije otvorila humanitarni SMS broj 1004, i sva sredstva prikupljena na ovaj način biće donirana Crvenom polumesecu Sirije kroz mehanizam Međunarodnog crvenog krsta i crvenog polumeseca u Ženevi. Otvoren je i SMS broj za uplaćivanje pomoć Turskoj – 1003.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!