Finansijske usluge

Srbija postaje deo Clearstream mreže

Clearstream, međunarodni centralni registar hartija od vrednosti, koji obavlja poslove kliringa i saldiranja (ICSD) uključio je srpsko tržište kapitala u svoju globalnu mrežu, što će značajno olakšati pristup stranih investitora domaćem tržištu hartija od vrednosti.

Clearstream je prvi međunarodni centralni registar hartija od vrednosti, koji će omogućiti stranim investitorima direktno saldiranje državnih obveznica denominovanih u dinarima. Raiffeisen Bank International AG će imati ulogu ekskluzivnog lokalnog agenta za poslove Clearstream-a na domaćem tržištu.

Obveznice Republike Srbije su prethodno uključene u  J.P. Morgan Emerging Markets Bond Index čime je postignut značajan napredak u jačanju likvidnosti sekundarnog tržišta državnih obveznica, kao i dolazak novih međunarodnih stranih investicionih fondova. Uključivanje srpskih obveznica u indeks posledica je jakog i stabilnog domaćeg makroekonomskog okruženja, kao i dugogodišnji napori za razvoj domaćeg finansijskog tržišta.

Prisustvo Clearstream-a doprineće dodatnom povećanju učešća stranih investitora i povećanju likvidnost na domaćem tržištu kapitala.

Ministarstvo finansija Republike Srbije očekuje da će ovaj korak stvoriti čvrste veze sa globalnim sistemima koji obavljaju poslove kliringa i saldiranja, kao i da će značajno olakšati pristup stranih investitora srpskom tržištu kapitala..

Clearstream je jedna od vodećih svetskih finansijskih institucija za poslove kliringa i saldiranja domaćih i međunarodnih hartija od vrednosti. Deo je grupacije Nemačke berze (Deutsche Börse Group) i pruža post-trgovinsku infrastrukturu za tržište evroobveznica i 59 domaćih tržišta državnih hartija od vrednosti širom sveta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!