Saobraćaj i transport

Srbija ulaže četiri milijarde evra u obnovu železnice

"Infrastruktura železnice Srbije" saopštila je da izvodi radove na rekonstrukciji i modernizaciji 402 kilometra magistralnih i regionalnih pruga u Srbiji.

U najnovije rekonstrukcije biće uloženo oko 960 miliona evra, a kada se tome doda još 516 kilometara pruga rekonstruisanih u protekle četiri godine, u rekonstrukciju železničke infrastrukture u Srbiji uloženo je u ovom periodu milijardu i po evra. Železnici je ukupno namenjeno četiri i po milijarde evra.

Trenutno se gradi brza pruga na ukupno 74,7 kilometara između Beograda i Novog Sada, a urađeno je i prvih 17 km pruge za brzine do 200 kilometara na sat.

Pored toga, počela je i rekonstrukcija 68,8 kilometara pruge između Jajinaca i Male Krsne, na međunarodnom železničkom Koridoru 10, a ove godine započela je i rekonstrukcija 259 kilometara regionalnih pruga u Srbiji.

Radovi se trenutno izvode na regionalnim prugama Niš - Zaječar (108 km), Subotica - Senta (38,5 km), Markovac - Resavica (53 km), Kragujevac - Lapovo (31 km) i Kikinda - Banatsko Miloševo (28,5 km).

Zahvaljujući prošlogodišnjoj rekonstrukciji regionalnih pruga Šabac - Loznica - Brasina (53 km) i Požarevac - Majdanpek (90 km), ponovo je na ovim deonicama nakon više godina obnovljen putnički železnički saobraćaj.

Pored toga, samo u protekle dve godine Infrastruktura železnice Srbije rekonstruisala je i uredila oko 40 železničkih stanica i automatizovala sedamnaest putnih prelaza u Srbiji, a nakon više decenija započela je i obnovu ukupno 27 tunela na srpskim prugama.

Rekonstrukcija četiri tunela na prugama Donja Borina - Zvornik i Kraljevo - Raška već je završena, a u toku je rekonstrukcija još četiri tunela između Bora i Majdanpeka i petnaest tunela na Šarganskoj osmici.

Već naredne godine, očekuje se i početak radova na trećoj deonici brze pruge Novi Sad - Subotica, kao i modernizacija i elektrifikacija pruge Niš - Dimitrovgrad, sa izgradnjom obilaznice oko Niša, a planirana je i rekonstrukcija još oko 230 kilometara regionalnih pruga u Srbiji, naveli su iz Infrastrukture železnice Srbije.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!