Agro svet

Srbija uvozi pšenicu iz Mađarske

Srbija će do kraja aprila uvesti oko 30.000 tona visokokvalitetne pšenice, jer ovogodišnje srpsko zrno ne zadovoljava visoke standarde domaćih mlinara i konditora. Vlada Srbije je, na njihov zahtev, dozvolila uvoz pšenice bez carine i to iz Mađarske.

Domaće zrno je znatno jeftinije i košta oko 20 dinara, dok je uvozno oko 25 dinara za kilogram. Cenu diktira i sam kvalitet ovogodišnje pšenice.

“Firme koje se bave uvozom kupiće samo "oplemenjivače" pšenice, jer su to najkvalitetnija zrna koja postoje na tržištu”, objašnjava za "Novosti" Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.  “Naša pšenica trenutno ima prosečan kvalitet i ove godine je više od 50 odsto roda opredeljeno za stočnu hranu. Bile su kiše u aprilu i naše zrno nije toliko dobro. Zbog toga će se uvozna mešati sa našom koja je za ljudsku upotrebu, kako bi mlinari i konditori dobili onu koja može da zadovolji kvalitet”, navodi Nedimović.

Ministar poljoprivrede kaže da će srpski konditori i mlinari u Mađarskoj moći da kupe do 30.000 tona pšenice, što je oko jedan odsto od ukupne proizvodnje u Srbiji.

“Stočne pšenice ima i ona će ići u izvoz, a najkvalitetnije više nema ni za nas. Poslednji put odobren je uvoz kada je bila suša. Sada je velika količina vode "isprala" zrno. Nije problem sa nestašicom, već sa kvalitetom”, kazao je Nedimović.

Ove godine ratari su posejali pšenicu na 550.000 hektara, što je slično kao i prošle godine. Prošlogodišnji rod je bio 2,5 miliona tona, od toga je za domaću potrošnju potrebno oko 1,2 miliona tona.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!