Društvo

Srednjoškolci iz Petnice odvaju novac da bi učili vršnjake elektroniku, robotiku i veštačku inteligenciju

U nekoliko gradova u Srbiji srednjoškolci su samostalno pokrenuli sekcije primenjene fizike i elektronike, na kojima međusobono dele znanje i rade na zanimljivim projektima.

Prošlog decembra zajedno su učestvovali na Festivalu nauke gde smo među mnogim njihovim projektima imali prilike da vidimo i robote, autonomne letelice, kao i neke zanimljive primene mašinskog učenja.

Pored projekata, impresivno je to što učenici sami drže skoro sva predavanja, kao i to što su sekcije iz različitih gradova uskladile program rada i planiraju da organizuju svoja takmičenja.

Između ostalih, u Petnici se organizuje i seminar primenjene fizike i elektronike (PFE). Program seminara je podeljen po modulima na teoretsku nastavu i praktičan rad, i daje priliku učenicima da rade na zanimljivim projektima iz elektronike i robotike.

Projekti koje učenici prave tamo pokazali su se i korisnim i poučnim, jer ih kroz praksu uče o važnim idejama iz nauke, inženjerskom razmišljanju, i sagledavanja jednog projekta od početka do kraja.

Iako je interesovanje za ovakve programe veliko, Petnica je ograničena brojem učenika koje može da primi. Neki od dugogodišnjih polaznika PFE umesto problema su ovde videli priliku, pa su odlučili da sami prenesu znanje vršnjacima u svojim gradovima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!