Projekti

Srpske inovacije za luksemburške banke i kompanije

Privredne komore Srbije i Luksemburga su u Luksemburgu zaključile Memorandum o razumevanju radi jačanja ekonomskih veza, povećanja investicija i spoljnotrgovinske razmene. Dokument su, u prisustvu premijera Srbije i Luksemburga Ane Brnabić i Gzavijea Betela, potpisali predsednici privrednih komora Marko Čadež i Lik Friden, uz poruku da dve zemlje imaju veliki potencijal za jačanje saradnje, posebno u oblasti informacionih tehnologija.

Predsednik PKS Marko Čadež, koji u Luksembrugu boravi kao član delegacije Srbije sa premijerkom Anom Brnabić na čelu, izjavio je da Memorandum predstavlja početak konkretne saradnje sa Luksemburgom koja će značiti planiranje zajedničkih projekata, konferencija, razmenu informacija, ali i dolazak investicija. Čadež je najavio da će prva u nizu aktivnosti biti organizovanje konferencije u Beogradu na proleće između inovativnih kompanija iz Srbije koje proizvode usluge za finansijski sektor i kompanija iz Luksemburga.

„Ono gde vidimo potencijal za veću saradnju između Srbije i Luksemburga jeste u inovativnim kompanijama koje, pre svega, rade za bankarski sektor i sektor finansijskih usluga. Takvih kompanija je u Srbiji mnogo i to naročito za njih može biti potencijal“, rekao je Čadež. Srpske inovacije, po rečima predsednika PKS, mogu biti veoma zanimljive luksemburškim kompanijama.

Predsednik Privredne komore Luksemburga Lik Friden istakao je da je Srbija napravila veliki napredak u poslednjoj deceniji, kao i da postoji potencijal za saradnju, posebno u oblastima finansijskih usluga, IT i celoj oblasti digitalnih tehnologija. „Danas smo međusobno povezani više nego ikada i mi verujemo u prekograničnu saradnju, tako da će saradnja privrednih komora dve zemlje dovesti do korišćenja mogućnosti“, rekao je Friden. Primetio je i da trgovinski odnosi Srbije i Luksemburga nisu na zadovoljavajućem nivou i da je dobro što su u poseti premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik PKS kako bi predstavili potencijale zemlje. „Nadam se da ćemo u narednim godinama imati sve jaču ekonomsku saradnju na dobrobit kompanija i građana obe zemlje“, rekao je Friden.

Čadež je, na Poslovnom forumu u Startap centru u  Privrednoj komori  Luksemburga, predstavio investicioni potencijal Srbije, uslove poslovanja i prednosti ulaganja. Srbija je, kako je istakao, povoljna investiciona destinacija za luksemburške kompanije, osim u IT sektoru, i za ulaganja u energetici, zaštiti životne sredine, automobilskoj, metalskoj, mašinskoj, tekstilnoj industriji...

Premijerka Ana Brnabić istakla je u Startap centru u Luksemburgu da Srbija želi da bude jedan od lidera Četvrte industrijske revolucije i da se pozicionira kao jedna od najkonkurentnijih zemalja za investicije, obrazovanje, istraživanje i inovacije. “Srbija želi da bude jedan od lidera Četvrte industrijske revolucije i investiramo sve što imamo u to. Radujem se što ćemo raditi sa Luksemburgom, kako bi obe zemlje iskoristile kreativnost, inovacije i znanje kako bismo napredovali”, poručila je Brnabić.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!