Projekti

Srpski modni brendovi i samostalni autori otvorili Beogradsku nedelju mode

Nedelju mode zvanično je otvorio savetnik predsednika Privredne komore Srbije, Mihajlo Vesović ukuzujući na značaj koji manifestacija ima za domaću modu, ali i potencijal koji sa sobom nosi modna i odevna industrija Srbije.

Beogradska nedelja mode svečano je otvorena revijom srpskih modnih brendova okupljenih oko Klastera FACTS - AMC – Afrodita Mode Collection, Maruška, EXTERRA i IVKO Woman. Ova revija predstavlja prvo zajedničko pojavljivanje nekih od članova Klastera modne i odevne industrije Srbije kojom Modni studio Click, kao organizator BFW-a, podržava revitalizaciju naše modne industrije.

AMC – Afrodite Mode Collection. Lajtmotiv kolekcije pod imenom  “AMC…NOW!” je veliki grad i dinamičan način života. Odevne komade ovog brenda posebno zanimljivim čine animal print za hrabre i floralni motivi za romantične žene. 

MARUŠKA je predstavila kolekciju koja se sastoji od svilenih marama i ešarpi, a podeljena je u tri celine koje predstavljaju razvojni put brenda - ručni rad na svili, print na svili i kolekcija sa motivima iz srpske tradicije i umetnosti. 

EXTERRA je predstavila kolekciju bogatog kolorita, sa definitivno neočekivanim nijansama. Kolekcija je zamišljena kao spoj romantičnog  i  urbanog, a sve to je upotpunjeno poznatim Exterra printovima. 

Ivko Woman – brend prepoznatljiv po proizvodnji trikotaže, kaputa, jakni, džempera i drugih odevnih predmeta prikazao je veoma bogatu kolekciju živopisnih boja. Posebno je zanimljiva činjenica da se odevni komadi ovog brenda trenutno prodaju u više od 1000 radnji širom sveta. 

 

Autor fotografija: Đorđe Tomić.

Domaću kreativnost na pravi način predstavili su i Ljiljana Joksović sa svojim brendom Lilly Tailor, zatim Atamansha, Viktorija Džimrevska, kao i Vesna Milošević.

Brend ATAMANSHA predstavlja ženu slobodnog duha. Divlju i borbenu Slovenku- ekstravagantnog, a opet urbanog ukusa. Odvažna u sklopu senzualnog. Kolekcija ‘Galina’ je savremena, pomalo futuristička odeća sa oštrim formama, sadrži elemente kozačke nošnje i prošarana slovenskim ornamentima. 

Viktorija Džimrevska kaže da je inspiriše ženska snaga i individualnost, unutrašnje emocije, spoj nespojivog, kontrast crnog i belog, oštrina poteza, dinamika. Viktorija voli printove, detalje, neobične spojeve tekstura, klasične krojeve upotpunjene urbanim elementima tako da daju jedan potpuno novi moderni look celoj kolekciji. Kolekcija je nazvana Timeless, i želja dizajnerke je da modele sa njenim potpisom nose urbane devojke i žene koje koračaju smelo i ostavljaju trag svojom snagom.

Vesna Milošević – U kolekciji "Carica Milica i sjaj Manasije" predstavljeno je moderno doba 21. veka Srbije sa pečatom srpske tradicije, istorije, kulture i vere. Namera autorke je dočara nešto vredno što imaju utkano u sebe i čuvaju naši manastiri i crkve, muzeji, dvor,  pa čak i sećanja. Korišćeni materijali su svila i brokati sa ubacivanjem najfinije čipke. Dizajnerka je lično vezla kristalima pojaseve i zanimljive rukave. Na svili je slikala detalje iz naše bogate istorije koje vidimo na mnogim objektima tog vremena. Nakit je unikatan i rađen je kao celina sa odevnim kombinacijama. Tu je i muška kolekcija sa  simbolima junaštva i borbi, čuvanja Hrišćanstva, svrsi postojanja Viteškog reda zmaja utkana u pojedine komade iz kolekcije.

Lily Tailor - Kreatorka inspiraciju za kolekciju pronalazi u slikarstvu Kandinskog, izrazitom koloritu i apstraktnoj formi njegovih dela, kao i njegovom odnosu prema umetnosti kao izrazu unutrašnjeg duhovnog sadržaja. Kolekcija je dosta koloritna, od crne i maslinaste, do akcenata žute, tirkiz i narandžaste. Od materijala korišćeni su vuna, koža, svila i vuneni štof.

Kao društveno odgovoran projekat, Beogradska nedelja mode podržala je Nacionalnu kampanju “Rak je izlečiv“, koju je pokrenula i vodi Radio-televizija Srbije, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Na pisti su se hrabro pojavile žene koje su se uspešno borile, pobedile ovu opaku bolest i na taj način poslale snažnu poruku svima koji se nose sa ovim problemom da je bitku moguće dobiti!

Narednog dana Belgrade Fashion Week-a očekuje nas bogat program u okviru kog ćemo videti revije dizajnera iz Koreje, čak sedam autorskih kolekcija domaćih dizajnera kao i studentske revije Fakulteta primenjenih umetnosti, Accademia del Lusso i Metropolitan Univerziteta.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!