Projekti

SRPSKO-FRANCUSKI FORUM ZA INOVACIJE

Drugi srpsko-francuski Forum za inovacije u organizaciji Ambasade Francuske u Srbiji i Fondacije Tempus okupio je 6. aprila u hotelu Radisson Collection, Old Mill više od 200 učesnika, među kojima su bili dekani i prodekani fakulteta u Srbiji, direktori istraživačkih instituta i javnih organizacija, preduzetnici i istraživači.

Osmišljen da okupi istraživače i poslovne aktere kako bi se podstakao razvoj inovativnih rešenja i proizvoda koji mogu da stvore prilike za zapošljavanje mladih talenata iz Srbije, Forum se 2023. fokusirao na novim rešenjima koja se nude u sektoru obnovljive energije i biotehnologije. Međunarodno priznati francuski naučnici iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja CNRS iz Francuske izneli su svoje vizije inovacija, dok su njihove sa Instituta Mihajlo Pupin i Instituta Vinča predstavili vodeće projekte francusko-srpske saradnje u oblasti istraživanja. Događaj je moderirala Jelisaveta Lazarević, prodekanica FEFA i članica upravnog odbora AFA – All for all, udruženja koje radi na integraciji žena u sfere digitalnih karijera.

Ambasador Pjer Košar je na otvaranju događaja istakao značaj jačanja evropske i bilateralne naučne saradnje i partnerskih programa koje Francuska koristi da podrži ovu saradnju, uključujući program Partnertsva Iber Kirijen (Hubert Curien) - Pavle Savić i „IT makeS(ci)ENSE„ program koji podstiče stručni boravak naučnika iz Srbije u Francuskoj. On je istakao i ovogodišnju novinu, projekat „Misija Francuska“ koji će omogućiti da četiri srpska startapa bolje upoznaju  Francusku i nove partnere za saradnju, kao i francuske aktere u oblastima kojima se bave.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, profesorka Jelena Begović, izrazila je svoje zadovoljstvo prilikom otvaranja Foruma što je ministarstvo partner ove manifestacije koja stvara čvrste veze između srpskih i francuskih naučnika i univerziteta. Ona je podsetila na značaj programa "PHC – Pavle Savić". Naglasila je značaj ohrabrivanja naučnika da razvijaju duh preduzetništva uz pomoć različitih programa obuke. Inovacija i preduzetništvo su pojmovi u srcu održivog razvoja i održivog ekosistema za svet sutrašnjice. Govorila je o projektu Bio4Campus, gde je ideja da se okupe ekosistemi, javni i privatni akteri vezani za nauku oko biotehnologije u cilju stvaranja srpskog inovacionog centra.

Srpsku nacionalnu agenciju koja se bavi programom Erazmus+, Fondaciju Tempus, predstavljala je na forumu njena izvršna direktorka Marija Filipović-Ožegović, koja je napomenula je da je potrebno proći kroz više pokušaja pre nego se postigne uspeh i da je cilj da „nastavimo da rastemo zajedno i opremimo istraživače alatima koji im omogućavaju da razvijaju, razmenjuju i stvaraju veze kako bi imali rezultate u narednim godinama.“

 

   Dobitnici nagrade "Innovation Forum Hackathon"

Na Forumu su dodeljene nagrade za "Innovation Forum Hackathon", u kome su se takmičili studenti sa različitih srpskih univerziteta. Pobedili su studenti Univerziteta u Kragujevcu s projektom koji predlaže rešenja kojim se zadovoljavaju energetske potrebe do 2030. godine.

Borina Andrieu, generalni direktor "Wilmotte et associes", svetski poznate arhitektonske kompanije, pohvalila je kvalitet srpskog i francuskog naučnog i preduzetničkog ekosistema i predstavila projekat i dizajn "Station F" u Parizu, koja je postala najveći startap inkubator na svetu.

Tri panela, koje je moderirala Jelisaveta Lazarević (AFA, FEFA), okupila su vodeće srpske i francuske stručnjake koji, u različitim domenima, doprinose naučnoj saradnji i prenošenju inovacija na tržište.

U prvom panelu „Innovation is a mindset“, čiji je cilj bio da podstakne preduzetništvo među istraživačima kroz valorizaciju njihovih istraživanja, Lik Žulia, naučni direktor Reno (Renault) grupe podržao je stav da inovacije moraju da odgovore na potrebe stvarnosti i ljudi u svakodnevnom životu. Frank Dumenil, potpredsednik Univerziteta u Lilu za valorizaciju istraživanja predstavio je strategije valorizacije i podsetio da naučnici moraju da prihvate osnove preduzetništva kako bi naučna saznanja pretvorili u stvarnost kroz avanturu startapa koji ideje pretvaraju u realnost. Loran Larže, direktor FEMTO inženjeringa na Univerzitetu Franš Konte, podsetio je da monetizaciju posebno naučni akteri moraju da uzmu u obzir kako bi identifikovali relevantne tržišne kategorije. Govornici su takođe odgovarali na pitanja koja je generisao ChatGPT o veštačkoj inteligenciji i njenoj regulaciji, o budućnosti globalnih tehnologija, o valorizaciji znanja oko startapa u zdravstvu i o perspektivama otkupa naučnih startapova.

U drugom panelu „From the lab to the market” koji je za cilj imao promovisanje postojećih francusko-srpskih istraživačkih projekata i primera partnerstava sa privatnim i javnim sektorom, Jasmina Grbović Novaković, rukovodilac Centra izvrsnosti za vodonik i obnovljivu energiju Instituta za nuklearne nauke Vinča podelila je svoje iskustvo saradnje sa NEEL institutom u Grenoblu na kapacitetima za skladištenje vodoničnih gorivnih ćelija za održivu mobilnost. Vensan Bone, vanredni profesor robotike u laboratoriji LAAS-CNRS svedočio je o koristi od programa Iber Kirijen (PHC) na primeru srpskih doktoranada koji su uspeli da osnuju startap. Marko Batić, direktor za međunarodnu saradnju Instituta Mihajlo Pupin govorio je o tome kako su partnerstva uspela da stvore stvarne komplementarnosti sa svojim brojnim partnerstvima, među kojima je više od 30 sa Francuskom.

U završnom panelu "Next steps” predstavljeni su finansijski i metodološki alati koji mogu da podstaknu francusko-srpsku saradnju, uključujući revolucionarne izglede koje nude kvantno računarstvo i evropski fondovi. Koviljka Stanković, profesorka na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, detaljno je opisala potencijal nuklearne energije i njene primene u proizvodnji dekarbonizovane energije u Srbiji. Ona je podsetila na različite ciljeve koje je Srbija definisala i akte koje je potpisala nakon Pariske konferencije o klimi 2015. godine, a svoje izlaganje je završila naglašavanjem značaja akademskog partnerstva sa Francuskom. Žan-Batist Boasu, konsultant Instituta za otvorenu diplomatiju i Cepton Strategies, ​​objasnio je potencijal tehnologije kvantnog računarstva kao sledeće prekretnice u inovacijama. I na kraju, Solen Ševalije iz francuskog Ministarstva za istraživanje i nauku objasnila je višestruke mogućnosti i projekte koji se mogu finansirati kroz program „Widening“ Horizon Europe za podršku naučnoj saradnji Srbije i Francuske.

Popodne je bilo posvećeno pokretanju projekta „Misija Francuska“ sa timovima iz naučno-tehnoloških parkova iz Beograda, Novog Sada, Niša i Čačka. Učestvovalo je 11 startap kompanija, a njih četiri su dobile priliku da sledećeg juna upoznaju francuske partnere : Atfield Technologies, Cooperation Manager, IdeaBuddy i Tapni.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!