Ljudski resursi

Šta je emocionalna inteligencija i koliko je ona važna u poslu?

Emocionalna inteligencija se definiše kao postojanje svesti o sebi i drugima, uz sposobnost upravljanja sobom i vršenja uticaja na druge. Ono što emocionalnu inteligenciju razlikuje od kognitivne inteligencije jeste da EI može da se razvija tokom čitavog života. Po nekim istraživanjima je zaslužna za čak do 90% životnog uspeha, dok je IQ zaslužan za samo 10%-20%.

Ovaj vid inteligencije može vidno doprineti u poslovnom okruženju, a posebno u današnje vreme kada su stres i „burn out“ sastavni deo radnog okruženja skoro svakoga od nas. Kao prvo, emocionalna inteligencija je bitna zato što nam pomaže da ostanemo motivisani i optimistični, čak i onda kada doživljavamo neuspehe. Ona nam ne dozvoljava da odustanemo lako od cilja, pa je tako njegovo postizanje brže i efikasnije, a samo naše zdravlje manje pogođeno.

Drugi razlog zbog koga je emocionalna inteligencija bitna u poslovnom svetu jeste upravo zbog svesti koja se ogleda u sposobnosti prepoznavanja sopstvene i tuđe reakcije, emocije i ponašanja što nam dalje omogućava razumevanje, tumačenje i kvalitetno odgovaranje na potrebe drugih (klijenata, zaposlenih itd.).

Treća dobit ogleda se u sposobnosti da tu svest primenimo, dakle sposobnost promene postojećeg stanja ili odnosa menjanjem naših uverenja o samoj situaciji, kao i uticanjem na ono što prepoznamo kod drugih pomoću asertivne komunikacije.

Ovo su samo neki od benefita emocionalne inteligencije, ali i najučestaliji. A kada ste se Vi poslednji put bavili svojom emocionalnom inteligencijom? Ukoliko Vas zanima razvoj ove veštine i to u domenu rukovođenja prijavite se na jednodnevni otvoreni trening „Emocionalna inteligencija za lidere“ 1. marta u prostorijama H.art-a. Više informacija i prijave možete pronaći na http://hart.rs/sr/aktuelno .

Tijana Batković

 

 

H.art Development Center D.O.O.http://www.hart.rs/

H.art je sertifikovani partner Blanchard International Serbia, time i zvanični predstavnik Ken Blanchard Companies programaza Srbiju, među kojima je i program Situaciono rukovođenje II.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!