Berza

Šta je tačno bitkoin mehur i kako se može negativno odraziti na američku ekonomiju?

Prethodni period je obeležio svojevrsni kripto-bum, koji se može smatrati znakom upozorenja.

Ključ za nastanak i nestanak mehura je brz rast tržišne kapitalizacije, odnosno broj akcija pomnožen sa cenom akcija. Vrednost kompanije (odnosno njena tržišna kapitalizacija) predstavlja diskontovanu mogućnost prodaje i zarade, odnosno šta "tržište" predviđa i očekuje u budućnosti. U tom smislu je termin "tržišna kapitalizacija", kada je u pitanju bitkoin, apsurdan.

Kada je reč o bitkoinu, on nikada neće imati faktore kao što su budući prihodi i ostvarena prodaja, jer poslovanje sa kriptovalutama odlikuje puko povećanje broja investitora, koji međusobno raspodeljuju ograničen broj (maksimalno 21 milion) dostupnih bitkoina. Sve dok se više novca sliva nego što se odliva iz ove računice, cena bitkoina će rasti. Međutim, kada dostigne vrhunac (neki stručnjaci spekulišu da je taj trenutak već došao) cena bitkoina će početi postepeno da opada, kao što se trenutno i dešava.

Dobar primer kompanije koja je bila u mehuru, koji je pukao, ali je, ipak, uspela da se oporavi, zahvaljujući uspehu poslovanja, jeste primer „Amazona“. Podsetimo, akcija „Amazona“ je 2000. godine dostigla vrednost od 113 dolara, sa jako niskim stepenom prodaje i malom zaradom, tek toliko da bi opravdala tržišnu kapitalizaciju kompanije. Zatim, kada je mehur indeksa Nasdaq pukao, akcije su pale za 95 odsto, na vrednost od svega 5,51 dolara krajem 2001. godine.

„Amazon“ je klasičan primer kompanije  čije su akcije precenjene zbog količine prodaje koju je generisala (iako doskora nije ostvarivala zaradu), zbog čega se vrednost akcija srušila. Zatim je izvršni direktor Džef Bezos počeo izgradnju kompanije i povećanje prodaje, nakon čega su akcije vratile vrednost. „Amazon“ je završio godinu sa oko 136 milijardi dolara prodaje, dok je za 2018. godinu procenjeno povećanje prodaje za 30 odsto, na 177 milijardi dolara.

Znate li koliku će prodaju i zaradu ostvariti bitkoin ove godine...ili ikada? Nula.

Prethodni period je obeležio svojevrsni kripto-bum, koji se može smatrati znakom upozorenja. Komentari o kripto bumu su mejnstrim na Volstritu. Naime, u pitanju je normalna pojava koja odlikuje tržište bikova. U ekonomskom i berzanskom ciklusu, koji je okončan 2000. godine, to je bio dot-com balon. U sledećem ciklusu ekonomskog i berzanskog tržišta, to je bio balon na tržištu nekretnina i hipoteka, a ovoga puta imamo bitkoin balon.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!