Ljudski resursi

Šta nas motiviše?

Motivacija je ono što nas pokreće na određenu akciju. Neophodno je da mi kao lideri utičemo na motivaciju naših zaposlenih. Potrebno je da osmislimo kojim zaposlenima ćemo dodeliti koje zadatke, na koji način, kako ćemo im dati fidbek i prilagoditi nagrade.

Postoje mnoge teroije o motivaciji, a većina njih ističe nekoliko ključnih faktora, koji nas dominantno pokreću: potreba za uspehom, potreba za pripadanjem,  potreba za sigurnošću,  potreba za moći.

Postignuće

Osobe koje motiviše potreba za uspehom zahtevaju izazove i dinamiku. Ovaj tip voli da bude angažovan i koristan, da stalno prevazilazi prepreke i razrešava situacije, kao i da ima stalan osećaj produktivnosti. Zahtevaju jasan fidbek – pohvalu za postignute rezultate, kao i smernice za ono što je potrebno da unaprede.

Pripadnost         

Osobe koje motiviše osećaj pripadnosti preferiraće rad u timu. Sposobni su da stvore jaku konekciju sa drugim zaposlenima. Ovaj tip ima potrebu za jakim pripradanjem timu i dobrim međuljudskim odnosima. Ono što je izazov u radu sa njima, jeste postojanje mogućnosti da izbegnu konflikte zarad očuvanja dobrih odnosa, zbog čega dugoročno mogu biti nezadovoljni.

Sigurnost

Tip osoba motivisanih sigurnošću uglavnom je strpljiv, proračunat i retko se žali. Glavni faktor njihove produktivnosti je siguran i stabilan posao, jasne isntrukcije i poštovanje procedura. Kada je reč o  fidbeku, prihvatiće svako mišljenje i savet, ukoliko ne izazivaju osećaj ugroženosti. 

Moć

Ovaj tip osoba voli kontrolu, status i disciplinu. Uživaju jak takmičarski duh i najbolje će se osećati kada su u ulozi predvodnika. Zadaci koji će njih motivisati su oni u kojima imaju priliku da delegiraju zadatke, daju svoja mišljenja o različitim situacijama i iznose ideje drugima. Vole javne pohvale, posebno za postignute rezultate.

Natalija Vukosavić, H.art Development Center

 

H.art Development Center D.O.O.http://www.hart.rs/

H.art je sertifikovani partner Blanchard International Serbia, time i zvanični predstavnik Ken Blanchard Companies programaza Srbiju, među kojima je i program Situaciono rukovođenje II.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!