Ljudski resursi

Šta timove čini disfunkcionalnim?

Veština rada u timu je vrlo kompleksna i zapravo zahteva veći broj različitih veština. U nastavku teksta saznajte više o ključnim disfunkcijama timova.

- Nedostatak poverenja - Poverenje je jedan od ključnih elemenata u radu svakog tima. Poverenje se odnosi na uverenja članova tima da su kolege sa kojima rade dobronamerne. Odsustvo poverenja vrlo često vodi u nespremnost da članovi otvoreno komuniciraju, što vrlo često vodi do sledeće tačke- straha od sukoba.

- Strah od sukoba - Teškoće u iznošenju mišljenja i diskusijama u kojima članovi tima strasno brane svoja uverenja i stavove, dugoročno vode u nezadovoljstvo i to sa ciljem očuvanja odnosa sa drugima. Složićete se, ukoliko je jedan član tima nezadovoljan, to će vrlo brzo osetiti i drugi članovi.

- Nedostatak posvećenosti - Prethodni elementi vode do pada posvećenosti: nedostatak poverenja isključuje otvorenost, koja vodi u izbegavanje sukoba i samim tim do stvaranja „veštačkog konsenzusa“, što uzrokuje doživljaj da timski donete odluke nisu timske, tj. ne pripradaju svim članovima, te će rad na njihovom sprovođenju biti sa nižim stepenom aktivacije/motivacije.

- Izbegavanje odgovornosti - Ključna stvar koja se dešava u timovima, posebno onim u kojima uloge nisu jasne, jeste razvojanje „difuzija odgovornosti“, koja na novou ponašanja deluje kao izbegavanje odgovornosti i prebacivanje na druge članove i/ili faktore.

- Zanemarivanje rezultata - Poslednja, ali ne manje važna, jeste problematika vezana za same rezultate. Kada nema prethodnih elemenata, nekad i na podsvesnom novou, članovi tima mogu staviti na prvo mesto sopstvene potrebe (koje nisu ispoljili zbog prethodnih disfunkcija) i na taj način najpre izbeći odgovornost, a potom i zanemariti rezultate tima.

Koje disfunkcije prepoznajte u vašim timovima?

 

Jelena Jeremić, H.art development center

 

H.art Development Center D.O.O.http://www.hart.rs/

H.art je sertifikovani partner Blanchard International Serbia, time i zvanični predstavnik Ken Blanchard Companies programaza Srbiju, među kojima je i program Situaciono rukovođenje II.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!