Omladinsko preduzetništvo

Startit i EIT pokreću InnoEnergy Hub Serbia

InnoEnergy Hub Serbia je projekat Startita i organizacije InnoEnergy nastao sa ciljem da osnaži i poveže domaću zajednicu u oblastima kao što su energija, cleantech i pametni gradovi.

Nakon Hubova širom centralno-istočne Evrope, InnoEnergy kroz saradnju sa Startitom otvara InnoEnergy Hub Serbia, prenosi portal StartIt.

Ovaj projekat će nastojati da obogati domaću startap zajednicu aktivnostima za startape, studente, ali i veće kompanije, korporacije i naučne institute.

Kristo Balinov, razvojni direktor InnoEnergy-a za centralno-istočnu Evropu navodi da se mnogo toga promenilo u Srbiji i Beogradu u poslednjih dvadeset godina. Kristo takođe zaključuje da je mnogo bolje i produktivnije za Srbiju da ispita i implementira dobre prakse iz zemalja sličnih njoj.

InnoEnergy operiše na tri linije:

Edukacija: master stipendije za studente tehničkih fakulteta

Startapi: akceleracija, investicioni programi

Inovacioni projekti: pomoć velikim naučnim projektima u komercijalizaciji proizvoda kroz kreiranje konzorcijuma više regionalnih kompanija i instituta

Aktivnosti i prilike za startape

InnoEnergy Acceleration Primer - Što se tiče startapa, u martu ove godine, održaće se InnoEnergy Acceleration Primer u Beogradu. Ovo je pre-akceleratorski program za startape iz svih oblasti, a u nešto ranijoj fazi. Trajaće mesec dana, a startapi se mogu prijaviti do 4. marta.

PowerUp takmičenje - Startapi iz pomenutih pet oblasti imaće priliku da se u aprilu takmiče u Beogradu i izbore plasman na regionalno PowerUp finale, koje će se održati u Pragu, u junu ove godine. U Pragu će ih čekati velika prilika za povezivanje sa relevantnim regionalnim profesionalcima i novčane nagrade, a uskoro će biti više informacija o tome.

Highway i Boostway – investicioni programi - Pored edukacije i takmičenja, za startape iz Srbije biće otvorene i nove prilike za investiciju. Highway program podrazumeva mogućnost investicije do 120 hiljada evra u kešu u zamenu za udeo u vlasništvu malo zrelijeg startapa.

Boostway program targetira veće kompanije i funkcioniše po principu udela u profitu. Cifre idu do 200 hiljada evra, a ono što je zajedničko za oba programa je da su oba smart money za timove iz oblasti: energy, cleantech, smart cities, mobility i smog.

InnoEnergy je osnovan 2010. godine i podržan je od strane Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!