Društvo

Stipendije za najbolje mlade naučnice u okviru programa „Za žene u nauci“

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, uručio je povelje Snežani Papović, Mariji Ivanov i Tijani Šušteršič, mladim naučnicama dobitnicama nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“,– koji se realizuje u okviru svetski poznatog programa Loreal UNESKO ((L’Oréal - UNESCO For Women in Science).

On je na prijemu u Vladi Republike Srbije, čestitajući dobitnicama koje su nagrađene za izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima hemijskih, bioloških i inženjerskih nauka, istakao da su dostignuća žena u nauci često na izuzetno visokom nivou i da društvo to uvek treba da prepozna.

„Istraživanje, inovacije i rad su osnov napretka države i uveren sam da će vaša vizija i naučna dostignuća doprineti napretku naše nauke i društva. Broj od 58 prijavljenih kandidatkinja, od kojih je 23 na doktorskim studijama, a su 35 doktori nauka, ukazuje da Srbija ima izuzetan naučni potencijal. To nas ohrabruje, ali i obavezuje, da i u budućnosti  pružamo podršku našim izuzetnim mladim naučnicama i da nastavimo ulaganja u nauku, ali i da  podstičemo talentovane i nauci posvećene žene kako bi unapredile svoj naučnoistraživački rad i nastavile da se bave naukom. Stipendija je samo vrsta ohrabrenja i podsticaj za unapređenje naučno-istraživačkog rada i nastavak rada u Srbiji. Verujem da će nagrađene mlade naučnice svojim primerom inspirisati i mnoge druge naučnice, ali i studentkinje i učenice koje tek treba da se opredele za naučnu karijeru. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja radi i radiće na poboljšanju uslova za nauku i istraživače i izuzetno je ponosno na činjenicu da u Srbiji, žene istraživači čine oko 52 odsto populacije istraživača, što je daleko više od evropskog proseka“, rekao je Ružić.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović, predsedavala je Komisijom koja je imala nimalo lak zadatak da u okviru ovog Konkursa  izabere najbolje od najboljih mladih naučnica.

Prijemu u Vladi, prisustvovale su i dve od tri prošlogodišnje dobitnice – dr Danica Pavlović -  doktor biologije i naučni saradnik na Institutu za fiziku i Ana Tomas Petrović – doktor medicine i asistent na Katedri za farmakologiju, toksikologiju i kliničku toksikologiju na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.  

Od pokretanja programa 2010. godine do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije učestvovalo je više od 600 mladih naučnica, a najboljima su do sada dodeljene 32 stipendije, u ukupnom iznosu od gotovo 20 miliona dinara.

Konkurs za prijavu za naredni ciklus programa nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ biće otvoren 1. januara 2022. godine.  Konkurs je namenjen mladim naučnicama u Srbiji, do 35 godina starosti, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka. Svake godine dodeljuju se po tri stipendije, svaka u iznosu od 5 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti. Detaljne informacije o programu i proceduri konkurisanja za stipendije moguće je naći na internet stranici www.zeneunauci.co.rs

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!