Projekti

Studije u Francuskoj: Preko trideset mladih Srba dobilo podršku Francuske vlada za studiranje u Francuskoj u akademskoj 2022-2023.

U kompleksnim okolnostima i uz usporenu studensku mobilnost, Francuska iznova potvrđuje svoju ambiciju da prima inostrane studente.

Kako bi pružila podršku onima koji nastavljaju svoje studije u Francuskoj u novoj akademskoj godini, Ambasada Francuske, Francuski institut u Srbiji i njegova kancelarija Campus France organizuju pripremni seminar pred odlazak na studije, u sredu 22. juna u 10.00 časova u prostorijama Francuskog instituta u Srbiji.

Ovaj seminar okupiće dva tipa studenata:

• 21 stipendista (nivoa master 2 i komentorskih doktorata), koji su odabrani nakon strogog procesa selekcije, posredstvom komisije kojom je predsedavao Francuski institut; dok 10 studenata nastavlja doktorske studije u Francuskoj na drugoj ili trećoj godini.

• 17 studenata koji prvi put odlaze u Francusku, a koji su se upisali preko tzv. Procedure « DAP », koja se prevashodno odnosi na srednjoškolce (16oro za osnovne studije prvog ciklusa u Francuskoj i jedan kandidat za poseban ciklus studija arhitekture), koji su odabrani na osnovu dosijea, posredstvom jedinstvene procedure za studente iz celog sveta, koju neposredno organizuju Univerziteti u Francuskoj.

Studentima će se na kraju programa obratiti gospodin Pjer Košar, ambasador Francuske. Mobilnost studenata jedan je od prioriteta Ambasade Francuske u Srbiji, jer doprinosi jačanju saradnje između naše dve zemlje i obučavanju stručnjaka u svim oblastima, koji će moći da osnaže svoje sposobnosti i svoju zapošljivost time što će provesti godinu dana u Francuskoj. Ponuda studijskih programa je veoma raznovrsna i obuhvata sve veći broj studijskih programa na engleskom jeziku. Ambasador Francuske studentima će poželeti mnogo uspeha tokom studija i lepa iskustva u Francuskoj.

Seminar će se završiti koktelom gde će stipendisti Vlade Republike Francuske moći da sretnu pojedine članove komisije koji su učestvovali u odabiru njihovog dosijea. Svi studenti će imati priliku da se na neformalan način upoznaju i razgovaraju sa Ambasadorom o svojim studijama i očekivanjima kao i da uspostave dragocene veze i u budućnosti se pridruže mreži bivših studenata koji su studirali u Francuskoj  « France Alumni ».

Stipendije Vlade Republike Francuske

Ambasada Fracuske i Francuski institut u Srbiji objavljuju svake godine konkurs za dodelu stipendija Vlade Republike Francuske za Master 2 i doktorate u komentorstvu. Konkurs je otvoren do  marta meseca. Stipendije Vlade Republike Francuske namenjene su kandidatima koji imaju dobar nivo francuskog i/ili engleskog jezika, odličan akademski profil, a dodeljuju se za sve oblasti i studijske programe u Francuskoj.

Nakon konkursa za 2022/2023. 31 mladih Srba otići će u Francusku u akademskoj 2022. Ove pune stipendije pokrivaju troškove upisa, zdravstveno osiguranje i život u Francuskoj. Sve studijske oblasti su zastupljene.

Procedura DAP

Postoji procedura koja je namenjena mladim Srbima koji žele da studiraju u Francuskoj  na osnovnim studijama, nakon položene « Mature ». Oni se obraćaju kancelariji Campus France Francuskog instituta koja im pomaže tokom upisne procedure. Kancelarija Campus France prima studente koji žele da se informišu o studijama u Francuskoj, pomaže im prilikom izbora i orijentiše ih pružajući im sve neophodne smernice kako bi ostvarili svoj ciljeve.

Za 2022/2023. francuski univerziteti prihvatili su svih 17 kandidata koji su konkurisali u okviru ove procedure.

 

Francuska je 7. zemja sveta po izboru inostranih studenata. Gotovo 370.000 studenta iz celog sveta pridružuje se svake godine mreži od 3.500 državnih i privatnih visokoobrazovnih ustanova, međunarodnog ranga, zbog kvaliteta i raznovrsnosti studijskih programa koji su u ponudi. Iz Srbije svake godine 650 studenata odlazi na studije u Francusku.  

Zašto da odaberete Francusku za svoje studije?

1 – izuzetno kvalitetan visokoobrazovni sistem prilagođen svim potrebama:

Francuski visokoobrazovni sistem oslanja se na mrežu od 3.500 državnih i privatnih ustanova.

2 – naučno istraživanje visokog nivoa :

Francuska zauzima 6. mesto kada su u pitanju troškovi ulaganja u istraživanja i razvoj. 16 od 55 Fildsovih medalja dodeljeno je Francuzima. 41,1% studenata doktorskih studija su inostrani studenti.

3 – atraktivna destinacija za inostrane studente i doktorande:

4 – povoljno okruženje za inovacije i mlade preduzetnike :

5 – inovativna industrija, preduzeća koja su lideri na međunarodnom planu

6 – sve bogatiji izbor studijskih programa na engleskom jeziku

To predstavlja jak argument da bi se privukli inostrani studenti. Više od 1700 studijskih programa na engleskom jeziku u ovom trenutku.

7 – Program « Study in France, Work in Serbia »

Francuski institut u Srbiji nedavno je pokrenuo program pod nazivom „Study in France, work in Serbia“ kako bi promovisao i osnažio saradnju između dve zemlje od čega će korist imati i studenti i preduzeća kako francuska tako i domaća. Mi ohrabrujemo srpske studente da se prijavljuju za kvalitetne studije na Master nivou u Francuskoj, koje sprovode najbolje francuske visokoobrazovne ustanove. Zelimo da podstaknemo srpske studente da se vrate u Srbiju. To podrazumeva saradnju sa francuskim i srpskim preduzećima kako bi se razvili programi stipendija za studije u Francuskoj koje će kofinansirati preduzeća. U celini, glavni cilj ovog programa je da se pruži podrška svima onima koji žele da se vrate u Srbiju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!