Finansijske usluge

Svaka peta nemačka kompanija suočena sa zahtevom banke da plati naknadu za držanje depozita

Gotovo svaka peta nemačka kompanija suočila se sa zahtevom banke da plati kamate na depozit usled politike negativnih kamatnih stopa, koju sprovodi Evropska centralna banka (ECB), objavio je nemački ekonomski institut Ifo.

Ipak, samo je osam odsto kompanija prihvatilo taj trošak, dok ga je velika većina pokušala zaobići pregovorima s bankama, odnosno, prelazom u drugu banku, pokazuje istraživanje Ifo-a, koje je obuhvatilo 4.000 kompanija. Istraživanje je pokazalo i da kompanije sve više koriste svoju gotovinu za investicije, odnosno, za otplatu dugova.

S druge strane, rezultati istraživanja delimično potvrđuju efikasnost ECB-ove politike, čiji je cilj i bio da se ublaži proces razduživanja i podstaknu ulaganja. "Iz makroekonomske perspektive posebno je zanimljiva ova druga reakcija (ulaganje), budući da ima posledice, ne samo u monetarnoj sferi već i na području realne ekonomije", ističe Christa Hainz, jedna od autora studije minhenskog instituta.

U izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) utvrđeno je da su negativne kamatne stope, koje su uvele centralne banke, uključujući i ECB, uglavnom kao alat, postigle ciljani efekat: podstaknuta je inflacija, smanjeni prinosi, a u pojedinim slučajevima oslabljene su valute.

Nemačka u poslednje vreme sve glasnije traži od ECB-a da počne smanjivati program monetarnih podsticaja, koji uključuje negativne, odnosno vrlo niske kamatne stope i opsežne kupovine obveznica, s obzirom na oporavak inflacije u poslednjih nekoliko meseci.

Međutim, predsednik ECB-a Mario Dragi odgovara da je inflacija još ispod ciljanog ECB-ovog nivoa od nešto manje od dva odsto, a ni nekoliko članova Upravnog veća ECB-a nije sklono ukidanju monetarnih podsticaja. ECB će verovatno odgoditi konačnu odluku o programu kupovine obveznica do oktobra, kazali su članovi Upravnog veća za Reuters nakon julske sednice.

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!