Projekti

Sve više naučnih parkova u Srbiji

Vlada Švajcarske je u razvoj inovacija u našoj zemlji uložila više od 1,3 miliona evra. Važno je da se što više novih radnih mesta otvara i van Beograda.

Uz podršku Švajcarske 5. i 6. novembra Beograd je domaćin konferencije na temu digitalizacije. O budućnosti softverskog inženjerstva govoriće Ivar Jakobson, jedan od “očeva” ove oblasti, dok će o prilagođavanju obrazovanja izazovima četvrte industrijske revolucije govoriti Martina Ferakane, jedna od 30 inovatora mlađih od 30 godina na “Forbsovoj” listi.

Švajcarska već nekoliko godina pomaže razvoj inovacija u našoj zemlji. Dosad je uložila 1,3 miliona evra. Podržali su pokretanje Naučnotehnološkog parka Beograd, gde će se konferencija i održati, prenose Večernje novosti.

U ovom trenutku u Parku na Zvezdari posluje 65 visokotehnoloških kompanija.

“Rade u brojnim oblastima, od informacionih preko medicinskih tehnologija, pa sve do takozvanih pametnih gradova i inovacija u oblasti energetske efikasnosti”, kaže Gordana Danilović Grković, v. d. direktora NTP Beograd. “Više od polovine kompanija u Parku su startapi, dok čak 13 firmi predstavlja razvojne centre stranih kompanija iz Švajcarske, Nemačke, Italije i drugih zemalja. Trenutno u Parku radi više od 550 visokoobrazovanih ljudi, pretežno inženjera. Od 2015. godine kada je Park otvorio svoja vrata, iz njega je izašlo sedam rastućih visokotehnoloških i 12 startap kompanija”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!