Društvo

Svečano obeležen nacionalni praznik Francuske

Povodom nacionalnog praznika Republike Francuske, 14. jula, u ambasadi Francuske u Beogradu, održan je svečani prijem, kojem je prisustvovalo više od hiljadu zvanica, predstavnika političkog, kulturnog i javnog života Srbije, kao i diplomatskog kora.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar se prvo obatio medijima, a nakon intoniranja himne Francuske, Srbije i Evropske unije, u izvođenju Gradskog hora Barilli iz Požarevca, održao je govor u prisustvu zvanica.

„Dozvolite mi, sada kada se ponovo okupljamo, da uputim svoje misli ka onima koji su direktno bili pogođeni, ili su to bili njihovi bližnji, pandemijom koja nas je dugo držala udaljenima jedne od drugih.  14. jul se vezuje za stvaranje francuske nacije i nosi poruku koja je od početka imala ambiciju da bude poruka svim ljudima – i koja i danas važi. Ta poruka je da je osloboditi se samovolje  - moguće: vezuje se za 14. jul 1789. i za pad Bastilje, omraženi simbol te samovolje. Ali, to je i poruka, koja važi i danas, da jedan narod može – bez obzira na poreklo, rasu, pa čak i bez zajedničke istorije – da uspostavi jedinstvo i svoj nacionalni identitet vezivanjem za univerzalne ideje: što se vezuje za 14. jul 1790. – praznik Federacije kada se francuski narod ujedinio oko vrednosti Slobode, Jednakosti i Bratstva koje su postale naša deviza“, istakao je ambasador Košar.

On je naglasio da upravo na tim univerzalnim idejama je izgrađeno snažno, staro prijateljstvo između Francuske i Srbije, na volji za nacionalnom afirmacijom spram carevina, na kulturnoj i intelektualnoj bliskosti koja seže do vremena neposredno posle Francuske revolucije, prijateljstvo osnaženo kroz zajedničke borbe u Prvom svetskom ratu. „Od kad sam došao u Srbiju, zadivljen sam snagom tog sećanja na zajedničku prošlost. Ono nadahnjuje i volju za ponovno angažovanje na Zapadnom Balkanu i u Srbiji koje je iskazao predsednik Republike Francuske, Emanuel Makron, a koje je pretočeno u dela. Najpre kroz politički dijalog, ispunjen poverenjem, na svim nivoima koji je nastavljen bez obzira na održavanje izbora u obe zemlje. Zatim, i kroz obnavljanje naših veza u kulturi i umetnosti, posebno oko „Novog Sada – Evropske prestonice kulture 2022“, u oblasti obrazovanja i nastave francuskog preko mreže škola sa dvojezičnom nastavom koju gradimo zahvaljujući podršci srpskih vlasti i izuzetnom zalaganju profesora francuskog, zatim u oblasti istraživanja i inovacija u kojima naše dve zemlje imaju šta da nauče jedna od druge, kao što smo videli na prvom Francusko-srpskom forumu inovacija, u oblasti decentralizovane saradnje i po pitanjima životne sredine kroz uspešno iskustvo seminara EkoOpština koji ćemo organizovati ponovo. Najzad, preko ekonomskih partnerstava u kojima je sve više francuskih preduzeća angažovano u Srbiji, ukazujući poverenje njenom razvojnom potencijalu i prednostima koje pruža. Ilustrujući tu volju da se investira na duge staze, Francuska agencija za razvoj je postala važan akter u podršci Zelenoj agendi u Srbiji“, naveo je ambasador.

„Francusko-srpsko prijateljstvo nije sazdano samo od sećanja, ono je takođe i projekat zasnovan na istim vrednostima. To je projekat zajedničke budućnosti u Evropskoj uniji. Razgovori koje sam imao ovde tokom šest meseci francuskog predsedavanja Savetom Evropske unije sa intelektualcima, novinarima, preduzetnicima, predstavnicima lokalnih vlasti, mladima, uverili su me da njihove duboke težnje idu u tom pravcu uprkos, ponekad, nestrpljenju i frustracijama. Za Srbiju kao i za Francusku i za druge članice Evropske unije, odabir EU ni po čemu ne znači odricanje od svog identiteta. Naprotiv, u trenutku kada su gruba sila i državni cinizam ponovo prisutni na kontinentu, sa destruktivnim ratom koji ruski režim vodi protiv ukrajinskog naroda, taj izbor je za Srbiju i za Francusku sredstvo da se očuvaju nezavisnost, slobode, da se odupru demonima nacionalizma. To je zahtevan izbor, po pitanju reformi i vladavine prava, naravno, ali i po pitanju lucidnog osvrta na poslednjih trideset godina koji je nužan i bez koga neće biti ni pomirenja, ni moguće budućnosti. Taj projekat nas i jedne i druge obavezuje: Srbija može biti sigurna da će iskrenim pristupom Evropskoj uniji, kroz hrabar pristup pomirenju i dijalogu sa svim državama regiona, imati Francusku odlučno uz sebe“, zaključio je ambasador Košar, uz poruku „Živela Republika, živela Francuska, živela Srbija i živelo francusko-srpsko prijateljstvo!“        

   

Nakon toga upriličen je nastup pobednica na konkursu za najbolju frankofonu  pesmu u kategorijama junior, Nevene Petrović i Sare Simonović.

A zatim su gosti nastavili da uživaju u prijatnom ambijentu bašte u ambasadi Francuske.

 

 

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!