Društvo

Švedska preuzela predsedavanje EU od 1. januara

Od 1. januara do 30. juna 2023. Švedska će predsedavati Savetom Evropske unije. Ovo je treći put da Švedska predsedava EU, saopšteno je iz Ambasade Švedske u Srbiji.

„Švedska će voditi agendu EU napred, za zeleniju, sigurniju i slobodniju Evropu“, rekao je premijer Švedske Ulf Kristersson. „Neopravdani rat Rusije protiv Ukrajine, druge po veličini zemlje u Evropi, definisaće naše predsedavanje.

„Rat nas podseća da se sloboda i demokratija ne smeju uzimati zdravo za gotovo“, kaže ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom. "Rat gospodina Putina je takođe rat protiv naših vrednosti, našeg sistema upravljanja i normi međunarodne saradnje. Njegov ishod će oblikovati budućnost Evrope."

 

Anika Ben David, ambasadorka Švedske u Srbiji i Crnoj Gori kaže:
„Ključna tema našeg predsedavanja u oblasti spoljne i bezbednosne politike biće da doprinesemo ujedinjenoj, angažovanoj i bezbednoj EU – kojoj Zapadni Balkan i Srbija veoma pripadaju.

Švedska je postavila četiri prioriteta za svoje predsedavanje:

- Pružanje bezbednosti građanima EU i jačanje uloge EU u svetu

- Ubrzavanje klimatske tranzicije za energiju bez fosila, zelena radna mesta i inovacije

- Jačanje konkurentnosti EU za poslove budućnosti

- Zaštita osnovnih vrednosti EU i zaustavljanje organizovanog kriminala i korupcije

Prioriteti predsedavanja Švedske odražavaju stavove koje Švedska dugo zagovara unutar EU. Oni takođe odgovaraju na aktuelne geopolitičke i ekonomske izazove sa kojima se Unija suočava.

 

O proširenju, ambasadorka Ben David je izjavila: „Na samitu u Tirani – prvom ikada van EU – poruka EU bila je jasnija nego ikada: čvrsto smo posvećeni dobrodošlici zemljama Zapadnog Balkana u porodicu EU.

„Čvrsto verujemo da bi zemlje van EU, koje žele da uđu, trebalo da imaju velike mogućnosti za to. Međutim, postoje podjednako jaki razlozi zašto bi oni koji se pridružuju trebalo da budu sposobni da ispune stroge kriterijume za članstvo. Biće potrebna posvećenost zemalja Zapadnog Balkana da pokažu da su spremne da se pridruže EU”.

Dugogodišnja posvećenost Švedske evropskom putu zapadnog Balkana reflektuje se kroz razvojnu saradnju sa većinom zemalja u regionu. U Srbiji, Švedska je treći najveći donator i najveći donator u oblasti životne sredine.

„Sada je vreme da se ubrzaju reforme, usaglase politike i preduzmu nove odlučne mere za geostratešku orijentaciju Srbije i celog regiona“, zaključuje ambasadorka Ben David.

Swedish Presidency of the Council of the European Union (europa.eu)

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!