Projekti

Svet je bogatiji za desetak inovacija, od kojih neke deluju kao naučna fantastika

Od arhitekture, preko industrije, tehnologije do tekstila - inovacije u različitim oblastima pomeraju granice nemogućeg.

Plutajuće železničke šine

Železničke šine moraju biti prave da bi se vozovi bezbedno kretali njima, zar ne? Plutajući mostovi, sa druge strane, ne dolaze u obzir, jer se njišu u ritmu vode koja protiče ispod. Međutim, to nije problem za novi projekat „Sound Transit“-a. Na ovom istočnom East Link mostu, koji će biti završen 2023. godine, čelične platforme i fleksibilni ležajevi će omogućiti da lake železničke šine ostanu ravne i zadrže pravac. Do 2030. godine 50.000 putnika dnevno će imati priliku da se u punoj brzini voze vozovima, koji će saobraćati na vodi i povezivati Sijetl sa Merser ostrvima, u Vašingtonu.

Replika ljudskih ruku

Sa cenom od nešto manje od 12.000 dolara, ova robotska ruka je jeftinija od većine sličnih proizvoda konkurentskih kompanija i dovoljno je spretna da može sama da sklopi svoje replike. To je ko-robot, što znači da dobro sarađuje i sa ljudima. Naime, sistem za otkrivanje sudara može da oceni kada druga ruka ili prsti uđu u radni prostor bot-a, i u tom trenutku prestaje sa radom, smanjujući rizik od ugrožavanja bezbednosti ljudi na radnom mestu.

Hivind Škotska, prva plutajuća vetroelektrana

Pet turbina pluta na površini 400 metara duboke vode, nedaleko od obale Škotske, generišući dovoljno snage, koja može da zadovolji potrebe 20.000 domova. Projekat plutajućeg vetroparka se nalazi blizu obale, ali je dizajniran tako da omogućava izmeštanje turbina dalje od obale, gde su vetrovi jači, čime bi i vetroparkovi bili manje vidljivi sa kopna. Ovaj projekat je omogućio win-win situaciju za ljude, koji vole čistu energiju, a žele da zadrže pogled na okean.

Prozirni krov koji se zatvara kao kamera

Osam "latica" sa čeličnom konstrukcijom, teških 500 tona, zatvara krov stadiona Atlente. Ovi poklopci su pokriveni trajnom prozirnom tkaninom, i sklopljeni štite navijače i igrače od lošeg vremena. Čelične latice se otvaraju i zatvaraju kao otvor blende na fotoaparatu i to brzinom od svega devet minuta.

Podvodna robo-zmija

Popravljanje podvodne infrastrukture - naročito u hladnim uslovima – previše je teško okruženje za ljude. Zbog toga je kreirana robotska zmija, modularni uređaj, koji provodi sve vreme pod vodom. Do 2020. godine, Eelume operateri se nadaju da će ove rolo-prskalice koristiti na morskom dnu blizu kablova ili naftne opreme radi izmeštanja ili popravke.

Akva Refajning: čist način za reciklažu olova

Olovne baterije služe za pokretanje automobila, snabdevanje energijom farme servera i 100 odsto ih je moguće reciklirati. Međutim, za proces topljenja starih u nove baterije, potrebna su fosilna goriva i ovaj proces je prljav. Nova AkvaRefajning metoda Akva Metals rastvara olovo u uslovima sobne temperature

pomoću elektrohemijskog sistema, koji prilikom topljenja ne emituju štetne materije. Pored toga, ovim procesom se proizvodi čistije i kvalitetnije olovo od onog nastalog tradicionalnim metodama.

Mašinski-odgajana armija buba

Aedes aegipti komarci mogu zaraziti ljude različitim bolestima, od chikungunia do Zika virusa. Debag pokušava da ih zaustavi puštanjem male vojske bakterijom-inficiranih A. Aegipti-ja. Kada se zaraženi mužjaci pare sa divljim ženkama, novoformirana jajašca se neće izleći, čime se direktno smanjuje populacija komaraca. U toku je probna akcija oslobađanja 20 miliona primeraka u blizini Fresna, u Kaliforniji.

3D štampane komponente

Kompanije sada mogu da batale preskupe monstrum-mašine i da ih zamene za nešto manje i brže. Ovaj novi šestocifreni proizvodni sistem koristi inkjet-tehnologiju kako bi prah i sredstvo za vezivanje pretvorili u bilo koji hladan, tvrdi vidget koji biste želeli - do 100 puta brže od laserskih metoda, koje se koriste u postojećim sistemima.

Sintetička paukova svila

Uzgojene u vrećicama kvasca i mašinski ispredene, ove jake, lake i paučinaste niti su uzdrmale tržište. Vlakna na bazi proteina BoltSpun mogu biti obnovljiva alternativa tkaninama od nafte, koje dominirajuna preko 65 odsto svetskog tržišta tekstila.

 

Izvor: Popsci

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!