Berza

Svetske berze na nizbrdici

Akcije na azijskim tržištima kapitala, ali i u drugim delovima sveta, posrnule su, spustivši se na jednonedeljni minimum.

Istovremeno je na valutnim berzama japanski jen, tradicionalno siguno utočište investitora, skočio prema dolaru usled pojačanog straha od širenja delta varijante kovida i rastuće inflacije.

U Evropi, terminski indeks Eurostoks 50 pao je za 0,7 posto, nemački indeks fjučersa DAKS je oslabio za 0,6, a londonski FTSE fjučersi su potonuli za 0,8 procenata, izveštava Rojters.

U Aziji se indeks tokijske berze Nikei stropoštao za 1,3 odsto, australijski S&P/ASX 200 je izgubio 0,7 posto vrednosti, južnokorejski KOSPI je pao za skoro 1,0 procenat, a hongkoški Hang Seng za 1,59 odsto.

Kineske akcije su beležile mešovito kretanje, pri čemu je indeks najlikvidnijih akcija zaključen u malom plusu nakon gubitaka registrovanih tokom dana.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih deonica MSCI, bez japanskih, opao je za 1,3 posto, najviše na dnevnom nivou od 8. jula, i iznosi 677,45 poena, na najniži nivo od 12. jula.

Globalni ekonomski rast počinje da pokazuje znake zamora, jer se mnoge zemlje, posebno u Aziji, bore sa obuzdavanjem vrlo zarazne delta varijante korona virusa, a neke su primorane i na uvođenje izvesnih oblika zatvaranja.

Bauk rastuće inflacije, kojeg se tržište već dugo pribojava, takođe muči investitore.

Ekonomisti iz Bank of America smanjili su prognozu ekonomskog rasta SAD-a na 6,5 odsto za ovu godinu sa raje predviđenih 7,0 procenata, ali su zadržali projekciju za iduću godinu na 5,5 posto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!