Društvo

SZO: Svaki drugi lek koji se prodaje na internetu je falsifikat

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaki drugi lek koji se prodaje na internetu je falsifikat.

Prodaja lekova preko interneta u Srbiji je zakonom zabranjena, te onlajn prodaja medikamenata nije u našoj zemlji toliko zastupljena kao u zemljama EU i SAD gde je dozvoljena kupovina preko interneta.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva upozorava da lekovi koji se kupuju preko interneta, putem oglasa ili na pijaci nije kontrolisala Agencija za lekove te se ne zna njihovo dejstvo. Takvi lekovi osim izostanka terapijskog efekta mogu da imaju toksične efekte da trajno ugroze zdravlje pacijenata, pa čak dovedu i do smrti”, navodi Zelić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, jedino legalno mesto za nabavku lekova je apoteka i jedino tu su građani sigurni šta kupuju.

Dodaje da je u pojedinim zemljama dozvoljen promet lekova preko interneta, ali da to Srbija nije učinila, jer je internet teško kontrolisati. Internet je mesto gde je vrlo lako plasirati neproverene informacije, falsifikovane lekove. Tu oblast je teško kontrolisati i regulatorna tela u EU i SAD se dosta muče sa tim”, naglasio je on.

Srbija je nedavno potpisala Konvenciju Saveta Evrope u borbi protiv falsifikovanih lekova. „Umrežavanjem pokušavamo da sprečimo kriminalce koji globalno deluju. Srbija je tranzitna ruta. Ministarstvo zdravlja, policija i Uprava carine se bore da se zaustavi promet lekova koji nisu kontrolisani u nacionalnoj kontrolnoj laboratoriji”, zaključio je Zelić.

  

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!