Obrazovanje i posao

Tajne majstora pregovaranja: Kako da dobijete ono što želite?

Život je gotovo svakodnevno pregovaranje. Često puta toga nismo svesni, ali većina ljudi o pregovaranju zna vrlo malo i ne ulaže trud u savladavanje ove važne veštine.

Pregovaranje je prisutno u brojnim situacijama – prilikom kupovine stana, automobila, razgovora za posao ili sklapanja posla.

Osnovne veštine pregovaranja podrazumevaju sposobnost slušanja i odustanjaja (u slučaju kada ne može doći do dogovora).

Slušanje

Da biste uspešno pregovarali morate znati da slušate i da primenite ono što čujete, da biste napravili pametan potez. Pažljivim slušanjem možete jasno definisati što sagovornik zaista želi.

Odustajanje

Ako osećate da pregovori ne idu u željenom smeru morate znati da procenite kada je najbolje prekinuti. Reč je o uštedi dragocenog vremena. Ukoliko druga strana stekne utisak da nešto silno želite, bićete u podređenom položaju i moraćete ponuditi više nego što možete ili što vredi predmet pregovora.

Indiferentnost

Ovo se ne odnosi na nedostatak interesa za pregovaranje već na oprez – ne treba pokazati da vam je do nečega jako stalo. Ponekad je dobro glumiti ravnodušnost prema onome o čemu pregovaramo jer tako iz pregovora možemo izvući maksimum.

Alternativa

U pregovorima je uvek dobro imati ‘opciju B’ – nešto s čim možemo ‘razoružati’ drugu stranu.

Šta motiviše sagovornika?

Vraćamo se opet na slušanje. Ponekad će sagovornik direktno, a ponekad između redova, dati na znanje šta zaista želi. Na vama je da to prepoznate i razumete ‘zašto’ želi baš to. Kada shvatite što motiviše vašeg sagovornika, imaćete prednost u pregovaranju. 

 

Izvor: Moj Posao

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!