Finansijske usluge

“Tesla” drži bitkoine u vrednosti od dve milijarde dolara

Tržišna vrednost bitkoina koje drži kompanija “Tesla” iznosila je 31. decembra prošle godine 1,99 milijardi dolara.

To pokazuju podaci u godišnjem podnesku proizvođača električnih vozila dostavljenom američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC).

Prema podacima iz podneska, “Tesla” je prošle godine zabeležila približno 101 milion dolara gubitaka zbog obezvređenja ove digitalne valute koja su rezultat promena vrednosti bitkoina, ali i dobitak od 128 miliona dolara od nekih prodaja bitkoina.

Kompanija je par meseci prihvatala ovu kriptovalutu kao sredstvo plaćanja za kupovinu nekih njenih proizvoda, ali je od toga odustala zbog zabrinutosti za životnu sredinu, jer rudarenje bitkoina troši ogromnu količinu električne energije, koja se i dalje najvećim delom proizvodi iz fosilnih goriva, što posledično povećava emisiju gasova s efektom staklene baste, prenosi B92.

„Tesla” je u prvom kvartalu 2021. godine uložila ukupno 1,5 milijardi dolara u kupovinu bitkoina. U tadašnjem podnesku nisu navedeni datumi kupovine, ali je tokom tog perioda cena ove digitalne valute fluktuirala između 29.405 dolara početkom januara i 61.177 dolara sredinom marta. Poslednjeg dana prošle godine cena bitkoina je oscilirala između 45.700 i 48.500 dolara.

Prema bazi podataka kompanije za kriptoanalitiku Coingecko, “Tesla” poseduje 48.000 bitkoina.

“Tesla” je drugi u korporativnom svetu po količini bitkoina kojima raspolaže, a prvo mesto drži proizvođač poslovnih softvera “MicroStrategy” sa sedištem u Virdžiniji, koji poseduje više od 121.000 bitkoina u vrednosti većoj od pet milijardi dolara, prema podacima kompanije Coingecko.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!