Sve češće imamo priliku da čujemo kako je još jedna ’staromodna’ industrija prihvatila blokchain tehnologiju. Iako su najčešće u pitanju  grane  IT industrije, kao što su finansije i društveni mediji, izgleda da sve češće i nešto tradicionalnije grane privrede hvataju korak sa ovom vrstom inovacija.

Primera radi, oblast nekretnina, takođe, prihvata Blockchain, pa vlade pojedinih zemalja testiraju rešenja Blockchain-a za vođenje aukcija nad javnim zemljišnim parcelama ili konfiskovanim imanjima, a većina ih je zadovoljna i smatraju da je ova inovacija vredna daljeg razvoja.

Samo oni koji budu imali tokene,  moći će da koriste nekretnine

Postoji mnoštvo kompanija i startapova, koji koriste rešenja zasnovana na Blockchain-u u oblasti nekretnina. Iako se njihovi pristupi mogu razlikovati, postoji jedna stvar koja im je zajednička - većina njih nudi neku vrstu tokenizacije. Opšta ideja tokenizacije je da ljudi mogu investirati u nekretnine kupovinom digitalnih novčića, koji predstavljaju neku nepokretnost.

Ovi tokeni se tako koriste kao neka vrsta akcije. Međutim, pravna ograničenja većine pravosudnih sistema izdavačima brani upotrebu tokena kao akcija. Takvi tokeni, s jedne strane, omogućavaju vlasnicima da poseduju određeni procenat budućeg građevinskog objekta srazmerno količini tokena, koje su kupili. Građevinske kompanije i izvođači radova, s druge strane, direktno ili indirektno prodaju takve tokene kako bi prikupili sredstva za navedeni građevinski projekat.

U savršenom svetu obe strane ostaju zadovoljne: izvođači imaju dovoljno novca da obavljaju svoj posao, dok budući vlasnici imaju garancije da će na kraju dobiti svoj vlasnički udeo. Kako bi se osiguralo da obe strane ostanu iskrene, u takvim sistemima tokenizacije nekretnina se često uvodi neka vrsta pametnog ugovora, koji reguliše odnose između dve strane.

U budućnosti, kako se oblast Interneta stvari bude razvijala, tokenizacija bi mogla da napravi korak napred, tako što bi vlasnici tokena bili jedini koji imaju pravo da koriste kupljenu imovinu. Ovo se može desiti na nekoliko načina, od korišćenja pametnih brava do kreiranja celokupnog stambenog okruženja, koje odgovara samo zahtevima nosioca određenog privatnog ključa.

Druge prednosti tokenizacije uključuju laku raspodelu dobiti od nepokretnosti, pojednostavljene registre vlasništva, niže ulazne pragove za investitore nekretnina i potpunu mogućnost praćenja i verifikaciju svih transakcija koje obezbeđuje Blockchain.

Međutim, iako sve izgleda sjajno u teoriji, aktuelni pokušaji uvođenja tokenizacije u oblasti nekretnina još uvek moraju da prođu gomilu birokratskih i pravnih prepreka, jer je čitava atmosfera neizvesnosti oko Blokchaina, više pitanje diplomatije nego inženjeringa.

Tokenizacija nekretnina je stvar sadašnjosti

Postoje značajni primeri projekata, koji pokušavaju da se približe budućnosti. Jedna takva kompanija, koja posluje samo u Španiji, na Karibima i SAD-u naplaćuje 10 odsto naknade za upravljanje. Ova kompanija nudi mesečnu reviziju, ukida opciju minimalnog investicionog praga i isplatu dividendi na prihod od prodaje nekretnina.

Drugi sličan projekat, koji nudi tokenizaciju vlasništva, pokriva samo građevinske projekte u Londonu i predgrađima. Kupovinom tokena korisnik postaje investitor, koji ima pravo na dividende na buduće prihode od te zgrade. Kada se izgradnja završi i struktura proda, prihodi se distribuiraju među investitorima.

Još jedan primer korišćenja modela tokenizacije, pokazuje kako bi nekretnine trebalo približiti ljudima. Ova platforma je pozicionirana kao decentralizovano tržište nekretnina, koje, takođe, omogućava pravljenje registra vlasništva nad zemljištem. Etereum pametni ugovori omogućavaju brokerima, kupcima, prodavcima i agencijama za nekretnine da legalno potpišu sve transakcije. Opcija je održiva, jer pametni ugovori omogućavaju praćenje transakcija i njihovu proveru. Trenutno se testira u Kaliforniji.

Tokenizacija i Blockchainizacija različitih industrija, od finansija i eSporta do logistike i nekretnina, naizgled je nova ideja za kompanije širom sveta. Do sada je većina industrija samo testirala Blokchain sistem, kako bi se uverila da ova inovacija zaista radi i ispunjava sve neophodne uslove. Međutim, u budućnosti je vrlo  verovatno da će kompanije, koje odbijaju da uvedu Blockchain u svoje poslovanje, biti manjina, a onim drugima će uvođenje blokchain sistema pomoći da budu konkurentniji na tržištu nekretnina.

 

Izvor: cointelegraph.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!