Trgovina

"Toys 'R' Us" izgubio od "Amazona" - Podneo zahtev za stečaj

Najveći američki lanac prodavnica igračaka "Toys 'R' Us" podneo je zahtev za stečaj u SAD i Kanadi, u nastojanju da restrukturira svoje 5,0 milijardi dolara "teške" dugove.

Ova kompanija je svojevremeno bila dominantan igrač na američkom tržištu igračaka, ali je poklekla u borbi protiv većih rivala kao što je "Amazon", izveštava britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Zahtev za stečajem "baca senku" na budućnosti gotovo 1.600 prodavnica i 64.000 zaposlenih.

Evropski poslovi ove firme nisu deo stečajnog postupka, a iz kompanije kažu da ne očekuju bilo kakav neposredan uticaj ovog procesa na njihove trgovine u Velikoj Britaniji.

Poslovanje "Toys 'R' Us"-a u Australiji, gde ima oko 255 licenciranih prodavnica i partnerstvo u zajedničkom preduzeću u Aziji, takodje nije uključeno u zahtev za stečajem.

Prema podacima "Tomson Rojtersa", kompanija ima obveznice koje dospevaju na naplatu iduće godine, a ovog meseca su izgubile pola vrednosti usled rasta zabrinutosti ulagača zbog mogućeg stečaja.

Najnoviji godišnji izveštaj pokazuje da kompanija poseduje imovinu vrednu 6,9 milijardi dolara, zbog čega je ovo drugi najveći stečaj jednog trgovačkog lanca u SAD. Najveći je bio stečaj robnih kuća Kmart, čija je imovina u trenutku podnošenja zahteva 2002. godine vredela 14,6 milijardi dolara.

 

Izvor: Blic

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!