Projekti

Trag fondacija proglasila najbolje preduzetničke ideje

Na desetom, jubilarnom Forumu za zelene ideje, koji je organizovala Trag fondacija, proglašene su najbolje preduzetničke ideje zasnovane na održivom razvoju, a dobitnici su nagrađeni sa po 5.000 dolara. Program se realizuje uz finansijsku podršku Fonda braće Rokfeler i Balkan Green Foundation.

I ove godine je stigao veliki broj prijava, a u uži krug je ušlo njih 5, koji su tokom Foruma predstavili svoje inovativne ideje. Žiri je tokom izbora uzimao u obzir sledeće kriterijume: potencijal koji projekat ima za ostvarenje značajnog uticaja u svojoj lokalnoj zajednici, oslanjanje na lokalne resurse, zapošljavanje lokalnog stanovništva i kreativan pristup  rešavanju ekonomskih, društvenih i problema životne sredine.   

Prvo mesto su ravnopravno podelili: Organela d.o.o., iz Beograda, koja se bavi proizvodnjom organske hrane, s ciljem da ona bude dostupna što većem broju ljudi, a da bude besplatna za one kojima je najpotrebnija. Njihova ideja je da besplatno prerađuju biljne sirovine i prave gotove proizvode, za šta su neophodni solarni paneli, koji bi strujom napajali mali pogon za preradu. MIXKON d.o.o. preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, Banja-Aranđelovac, koje je napravilo prototip za preradu odpadnog materijala sa deponije u kvalitetan proizvod za izradu kalupa u MIKRO LIVU. Inovativnost tehnologije se ogleda u tome što su prvi došli na ideju da iz otpada reverzibilnim postupkom dobiju kvalitetan proizvod za livnice i to sa 100 % iskorišćenjem otpadnog materijala.

 

Treće mesto pripalo je preduzeću “Green Express“, iz Sremske Mitrovice. Reč je o solidarnom preduzeću u osnivanju koje će se baviti poslovima prevoza robe u drumskom saobraćaju, na ekološki najprihvatljiviji način. Misija preduzeća je kreiranje lepšeg, bezbednijeg i zdravijeg životnog okruženja, korišćenjem električnih dostavnih bicikli povećanog tovarnog kapaciteta.

Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije, ukazala je na značaj razvoja zelenih ideja. „Trag fondacija već 10 godina podržava udruženja građana i mala preduzeća, koja žele da kreiraju razvoj svojih zajednica, u skladu sa ekološkim standardima. Cilj je da im se pruži ohrabrenje i obezbede finansijska sredstva, kako bi mogli da realizuju svoje inovativne projekte. Posebno nas raduje što iz godine u godinu dobijamo sve više zelenih ideja, što ukazuje da su građani postali svesni potrebe ekološki odgovornog poslovanja “.

Žiri su činili: Vladimir Jovanović, šef Odeljenja socijalnog bankarstva Erste Bank a.d. Novi Sad, Marina Tucović, menadžerka Centra za prikupljanje i reciklažu tekstila Retex u okviru Ženskog centra Užice, Paola Petrić, programska koordinatorka i zamenica direktora kancelarije Fondacije Hajnrih Bel, Svetlana Jovanović Mitić, resorna menadžerka, Marketing i komunikacije dm drogerie markt d.o.o.

Svi dobitnici će učestvovati i na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana Fonda braće Rokfeler, a pojedinačne nagrade iznose od 5.000 do 10.000 dolara. Na regionalnom takmičenju, pored učesnika iz Srbije, učestvovaće po tri predstavnika partnerskih fondacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Kosova i Severne Makedonije.

Svečanosti su, pored ovogodišnjih dobitnika, prisustvovali i prošlogodišnji: Ženski centar Užice, NewPen iz Smederevske Palanke i Pruži korak iz Beograda.

O Trag fondaciji:

Trag je regionalna fondacija koja deluje u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Već 23 godine podržava i podstiče građane na aktivno učešće u razvoju lokalnih zajednica u kojima žive ili posluju. Trag fondacija osnažuje ljude koji veruju da zajedničke inicijative mogu imati veliki uticaj i koji žele da budu pokretači pozitivnih promena u svojim zajednicama. Tokom prethodne dve decenije Trag fondacija je kroz brojne programe podržala više od 1.700 uspešnih projekata sa preko 15 miliona evra uloženih širom Srbije i regiona.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!