Svet građevinarstva-nekretnina

Tržište nekretnina u Srbiji i regionu: Cena stanova kao u svetskim metropolama

Poslednjih nekoliko meseci cene nekretnina u Srbiji, ali i u zemljama regiona dostižu neverovatne visine, tolike da mogu da pariraju onim u svetskim metropolama. Stručnjaci tvrde da će taj trend biti nastavljen i u narednom periodu, a razloge za to vide u velikoj potražnji, kao i u povećanju kvaliteta objekata koji se grade.

Poslednjih 15 godina cene nekretnina u Beogradu su u stalnom porastu, a u poslednjih godinu dana oboreni su svi dosadašnji rekordi. Tako recimo, kvadrat stana u pojedinim delovima prestonice dostiže cenu od 4.500 do 5.000 evra.

Kako stručnjaci tvrde, na takvo povećanje cena nekretnina utiče to što u svakom trenutku, recimo u Beogradu, postoji potražnja za 100.000 kvadratnih metara stambenog prostora više nego što se trenutno nudi, a sve što se izgradi odmah se i proda.

Beograd nije usamljena prestonica na Balkanu u kojoj se cene nekretnina konstantno povećavaju. Slična situacija je i u Zagrebu, Skoplju i Sarajevu, tako da ovi gradovi postaju po tome sve sličniji metropolama poput Beča, gde je kvadrat oko 5.500 do 6.000 evra ili Praga gde je kvadrat nešto skuplji, prenosi Blic.

Cene nekretnina u Hrvatskoj rastu već četrdeset meseci zaredom. Cene stambenih objekata u prvom tromesečju ove godine u odnosu na poslednje prošlogodišnje tromesečje su više za 4,3 odsto, za Jadran 4,6 odsto, dok su za ostala područja niže za 1,4 odsto.

U Splitu u poslednje dve godine novogradnja je poskupela čak 30 odsto. U ovoj zemlji se godišnje proda 20.000 nekretnina, a splitsko tržište priča je za sebe. Cene stambenih objekata u Hrvatskoj u prvom tromesečju ove godine porasle su za 3,5 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok su na godišnjem nivou u proseku više za 7,4 odsto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U Crnoj Gori cena kvadrata u pojedinim gradovima na moru ide i daleko iznad 5.000 evra, praktično potpuno se izjednačila sa cenama u velikim gradovima Evrope.

U Crnoj Gori cene zavise od mesta, ali i od blizine mora i pogleda. U stambenim naseljima Budve, Tivta ili Kotora kvadrat stana se može kupiti za 1.500 do 5.000 evra, ali u ponudi ima i daleko većih cena i ekskluzivnijih lokacija, gde cene bivaju i do neverovatnih 12.000 evra.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!