Saobraćaj i transport

“Turkish Airlines” dobija finansijsku pomoć?

Turski suvereni fond bogatstva (TVF) navodno je u pregovorima o pružanju hitnih finansijskih sredstava za avioprevoznika “Turkish Airlines”.

Turski fond bogatstva glavnom prevozniku mogao bi pružiti kapitalnu ili finansijsku podršku, premda još ništa nije završeno. Nije jasno koliko sredstava TVF može učiniti dostupnim u operaciji koju je nazvao "spasavanjem".

Performanse “Turkish Airlines”-a, koji leti na više odredišta širom sveta od bilo koje druge aviokompanije, pogodila je pandemija koronavirusa (COVID-19) koja je zaustavila gotovo sve letove avio-kompanije, prenosi Tanjug.

Avio-kompanija je zabeležila gubitak u drugom kvartalu od 2,23 milijarde turskih lira (287 miliona dolara) kada su blokade zbog pandemije u zemlji i inostranstvu bile najraširenije.

Dogovoreno je i sa sindikatom da smanji plate za 30-50% do kraja 2021. godine u planu koji izbegava otpuštanja.

TVF je vlasnik 49,12% “Turkish Airlines”-a. Aviokompanija ima tržišnu kapitalizaciju od 14,6 milijardi turskih lira. Deonice avioprevoznika pale su za 31% otkako su granice privremeno zatvorene, a domaći i međunarodni letovi zaustavljeni nakon februara, porasle su za 2,5% nakon vesti o finansiranju 2. oktobra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!