Softver

Twitter ukinuo 70 miliona lažnih naloga

Kompanja Twitter pokrenula borbu protiv lažnih i sumnjivih naloga na svom servisu, odnosno tzv. "botova" i "trolova", zbog čega je tokom prethodnih nekoliko meseci svakodnevno bilo suspendovano oko milion takvih naloga.

Cilj te akcije je smanjenje količine dezinformacija na toj platformi, a brzina kojom se nalozi ukidaju je udvostručena u odnosu na oktobar prošle godine, kada su pod pritiskom američkog Kongresa iz Twittera otkrili da je Rusija koristila lažne naloge tokom američkih predsedničkih izbora.

Iz izvora bliskih Twitteru stigla je i informacija da su ukidanju tolikog broja lažnih naloga prethodile burne interne rasprave, piše Washington Post.

Tokom maja i juna Twitter je ukinuo više od 70 miliona lažnih naloga, a "čišćenje" je istim tempom nastavljeno je i tokom jula. Kompanija je istovremeno iskoristila priliku i da se "otarasi" naloga koji spamuiju retvitove, kako bi se promovisala iskrenija interakcija među korisnicima.

Prema potpredsednika Twittera zaduženog za Poverenje i bezbednost, aktivni nalozi su nastavili sa redovnom objavom tvitova.

Agresivno uklanjanje neželjenih naloga moglo bi da izazove pad broja korisnika tokom drugog kvatrala godine, otkriva izvor Washington Posta koji je želeo da ostane anoniman. Iz Twittera, međutim, nisu želeli da komentarišu mogući pad broja korisnika.

Sigurno je samo da je ovak potez povučen kako bi se ograničio uticaj ljudi koji zloupotrebljavaju ovu popularnu društvenu mrežu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!