Društvo

U akademskoj 2021/2022. godini na budžetu 29.424 studenata osnovnih, strukovnih, master i doktorskih studija

Vlada Srbije donela je odluku o broju budžetskih studenata na osnovnim akademskim, stukovnim, master i doktorskim studijama u akademskoj 2021/2022. godini.

„Iz budžeta će ove godine biti finansirano studiranje skoro 30.000 studenata i postdiplomaca. Veliki je broj akreditovanih studijskih programa, a od ove godine biće dostupne i dualne akademske i strukovne studije“, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i naglasio da ulaganje u znanje mladih generacija daje rezultate koji su važni, ne samo za živote mladih ljudi, već i za napredak zemlje i njen brži razvoj. 

Ukupan broj studenata koji se mogu upisati u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija je 18.083, dok je broj studenata koji će upisati prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih studija je 4.612.

Od ovog broja, 507 studenata upisuju se po afirmativnim merama - studenti sa invaliditetom, pripadnici romske nacionalnosti i državljani Republike Srbije koji su završili srednju školu u inostranstvu.

Beogradski univerzitet će ove godine na budžet upisati 9.901 studenta, Univerzitet u Kragujevcu 2.682 studenata, Univerzitet u Nišu 3.299 studenata, Univerzitet u Prištini 1.206, Univerzitet u Novom Pazaru 708 studenata i Univerzitetu umetnosti u Beogradu ukupno 287 studenata.

Na master studije na budžetu biće upisano 5.953 studenata, a na doktorske studije 776.

S obzirom da se odlukom Vlade Srbije utvrđuje samo broj studenata koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, broj samofinansirajućih studenata koji se mogu upisati u prvu godinu biće poznat nakon što visokoškolske ustanove raspišu konkurse za upis.

Vlada Vojvodine donosi odluku o broju studenata na Univerzitetu u Novom Sadu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!