Razvoj

U Austriji zbog epidemije hoteli izgubili deset godišnjih dobiti

Od kraja maja hoteli u Austriji, nakon dva i po meseca pauze zbog epidemije koronavirusa, mogu ponovo da primaju goste, ali je šteta koju su pretrpeli ogromna.

Udruženje hoteljera Austrije (OeHV) procenjuje da je pandemija koronavirusa nanela štetu hotelima u visini od deset godišnjih dobiti.

Portparol OeHV Martin Stanic ukazao je da će klasične turističke destinacije na jezerima privući, ako bude i sunčano vreme, goste, i da će tamošnji hoteli biti "prebukirani", ali su zato hoteli na drugim mestima i dalje potpuno prazni.

Hoteli u gradovima posebno su pogođeni aktuelnom situacijom, jer njima nedostaju strani gosti, pa se nadaju otvaranju granica od sredine meseca.

Nešto bolja je popunjenost u velnes hotelima i banjama, kojima je ograničen kapacitet usled mera protiv koronavirusa na 70 odsto.

Međutim, ukazuje Stanic, tek od 70 odsto nadalje postoji rentabilnost, na primer, kod banja, prenosi B92.

"Ove godine nijedan hotel neće ostvariti dobit. U proseku u jednom mesecu hoteli ostvaruju 8,3 odsto godišnjeg obrta.Kod hotela koja su dva i po meseca bila zatvorena to znači da su izgubljene dobiti od deset godina", objašnjava on.

Takvi gubici se, sa tesnim maržama, prema njegovim rečima, ne mogu nadoknaditi, zbog čega Stanic zahteva grantove, dodajući da je turizam važna privredna grana Austrije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!