Projekti

U Beogradu otvorena „Tomorrow” konferencija

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, svečano je otvorio Tomorrow konferenciju, u Beogradu.

„Zahvaljujući viziji, ideji i posvećenosti predsednice Vlade RS Ane Brnabić stvoren je novi inovativni i digitalni imidž Srbije. Iskoristili smo prednosti i mogućnosti koje donosi četvrta industrijska revolucija. Srbija je danas vaš domaćin, evropski centar najvećih tehnoloških dostignuća, revolucionarnih izuma, mesto gde se osmišljavaju novi trendovi, mesto gde počinje budućnost”, rekao je ministar Jovanović.

On je ovom prilikom istakao rezultate koje je Republika Srbija ostvarila u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija prema podacima Eurostata.

„Srbija je od 2014. godine imala drugi najveći rast izvoza u Evropi, odmah nakon Irske, a u poslednje tri godine rast srpskog izvoza bio je najveći u Evropi. Rast izvoza IKT usluga je, takođe, među najvećima u Evropi, a u prva tri kvartala prošle godine naš rast izvoza IKT usluga bio je veći nego u bilo kojoj zemlji EU. Samo u prva dva meseca ove godine izvoz IKT usluga iznosio je 500 miliona evra, što je rast od 44 odsto u odnosu na prva dva meseca prethodne godine, dok je izvoz IKT usluga za celu 2014. godinu iznosio 487 miliona evra”, rekao je ministar Jovanović i izneo očekivanje da će, imajući u vidu pokazatelje za prva dva meseca ove godine, na kraju 2023. godine izvoz IKT usluga premašiti prošlogodišnji rezultat koji je bio rekordan i iznosio 2.7 milijardi evra.

 

Jovanović je rekao da je Srbija postigla značajne rezultate u izgradnji inovacione i digitalne infrastrukture, te tako istakao značaj najsavremenijeg Data centra u Kragujevcu i superkompjutera sa AI platformom koji se nalazi u njemu, naučno-tehnoloških parkova u Srbiji, širokopojasne telekomunikacione infrastrukture koja doseže do svake škole i svakog građanina. Tom prilikom, on je zaključio da su glavne oblasti razvijanja Republike Srbije u narednom periodu veštačka inteligencija i biotehnologija.

„Tomorrow” konferencija održava se od 12. do 14. maja 2023. godine, u Beogradu, i predstavlja najveći tehnološki događaj u nastajanju u Evropi, koji okuplja preko 40.000 učesnika i preko 100 govornika koji se fokusiraju na najzanimljivije trendove u oblasti veštačke inteligencije, blokčejna, metaversa i gejminga.

 

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!