Projekti

U decembru 45 odsto veći broj turista

U decembru 2022. godine bilo je ukupno 1.003.817 noćenja domaćih i stranih turista, što predstavlja rast od oko 45 odsto u odnosu na decembar 2021. godine, kada je bilo ukupno 695.153 noćenja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Broj noćenja stranih turista u decembru 2022. godine (552.481) premašio je broj noćenja domaćih turista (451.336).

Takođe, iznos boravišne takse za pravna lica u 2022. godini, iznosio je više od 901 miliona dinara, što je rast od 30 odsto u odnosu na 2021. godinu.

"Navedeni podaci  su dokaz ogromnog ulaganja države u turističku privredu kroz ulaganja u putnu i drugu infrastrukturu i izgradnju privlačnih smeštajnih kapaciteta. Primeri tog rada su obnova i rekonstrukcija Golubačke tvrđave na Dunavu, Ramske tvrđave, dostupna arheološka nalazišta i kulturne institucije, kao što su Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti. Neizostavni izbor turista su i atraktivni hoteli Vrnjačke Banje, Vrdnika i Fruške gore i prirodne lepote Ovčarsko-kablarske klisure", navodi se u saopštenju.

Neke od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji, koje se prema poslednjim podacima izdvajaju po najvećem broju noćenja turista u decembru 2022. godine su Beograd, Zlatibor, Novi Sad, Kopaonik, Subotica, Niš i Vrnjačka Banja.

"Ovo je takođe i rezultat smanjenja sive ekonomije u turizmu, kroz uvođenje sistema „e-Turista“. Centralni informacioni sistem turizma i ugostiteljstva „eTurista“ je baza podataka i evidencija o svim smeštajnim kapacitetima u Srbiji. Pored hotela, motela, hostela i apartmana, sistem obuhvata i seoska domaćinstva kao i kapacitete ”stan na dan”. Ovaj sistem, koji je razvila Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Republike Srbije u upotrebi je od oktobra 2020. godine i omogućava sistemsko regulisanje oblasti ugostiteljstva i turizma i izuzetno značajno smanjenje sive ekonomije, unapređenje uslova poslovanja svih subjekata na tržištu, kao i zaštitu prava potrošača u oblasti turizma i ugostiteljstva", zaključuje se u saopštenju.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!