Energetika

U energetski sektor Srbije potrebno uložiti oko 15 milijardi evra u narednih 10 godina

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da je u energetski sektor Srbije potrebno uložiti oko 15 milijardi evra u narednih 10 godina, a da su putokaz za razvoj i investicije dati Planom razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. godine, sa projekcijama do 2030. godine, koji je usvojila Vlada Srbije.

Otvarajući konferenciju PowerTech 2023. čiji je suorganizator Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, Đedović je izjavila da će novi proizvodni kapaciteti biti građeni uz aktivnu ulogu javnog sektora i stimulisanje investicija privatnog sektora. Ona je naglasila da su donete izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) i da su raspisane aukcije za tržišne premije za 450 megavati iz vetra i solara, kao deo trogodišnjeg plana koji podrazumeva da se dobije novih 1.300 megavati kapaciteta iz OIE i dodala da će uskoro biti raspisan i javni poziv za strateškog partnera za izgradnju solarnih elektrana snage jedan gigavat.

Đedović je rekla da je obezbeđeno više od 300 miliona evra za investicije „Elektrodistribucije Srbije", koje kreću ove godine i koje su važne kako bi bio obezbeđen stabilan i pouzdan rad mreže i smanjenje gubitaka. Ona je naglasila da je prioritet i povećanje energetske efikasnosti, gde je pored ulaganja u javne objekte, obezbeđeno 50 miliona dolara za subvencije domaćinstvima. Na javni poziv prijavilo se blizu 130 lokalnih samouprava, precizirala je ministarka.

Ona je dodala da su nedavno usvojene i izmene Zakona o energetici, koje će omogućiti puno razdvajanje delatnosti transporta i snabdevanja u oblasti gasa, kao i odgovarajuće razdvajanje delatnosti u elektroenergetskom sektoru. Ministarka je navela i da će okvir energetske politike Srbije u narednim godinama biti definisan Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom, kao i novom Strategijom razvoja energetike Republike Srbije. „Za INEKP je započeta javna rasprava, a prva tribina u Privrednoj komori Srbije planirana je za 11. jul, a oba strateška dokumenta planirano je da budu usvojena do kraja ove godine", dodala je Đedović.

Ona je rekla da Srbija ima ambicije da postane punopravna članica EU, kao i da vizija razvoja energetike prati viziju članica, a to je da do 2050. godine izađemo iz uglja, odnosno da dekarbonizujemo naš energetski sektor. Međutim, ona je dodala da je to lako reći, ali teško uraditi, jer kao i u EU, i u našem regionu postepeno ukidanje uglja mora biti praćeno mehanizmima pravedne tranzicije da bi bili zaštićeni rudari i rudarski sektor.

Đedović je podvukla da će biti potrebna podrška EU i značajna finansijska sredstva, kao i priliv privatnih investicija kako bi imali napredak u procesu dekarbonizacije kakav Srbija želi.

Ministarka je rekla da su razvoj tehnologija i inovacije pokretači promena u energetskom sektoru i uslov za smanjenje troškova i komercijalizaciju novih tehnologija.

Prema njenim rečima, i domaća industrija, koja se oslanja na energetski sektor, treba da osvaja nove tehnologije i povezuje se sa partnerima iz regiona, Evrope i sveta i dodala da ta veza sa svetom modernih energetskih tehnologija dolazi pre svega preko akademske zajednice, instituta i inženjerske struke. „Želimo da naši stručnjaci uče od onih koji su najbolji u svetu, kao i da najbolji među nama mogu da podele svoja znanja sa drugima, i da kao kao država budemo lideri u energetskoj tranziciji u regionu", zaključila je Đedović.

Foto: Emilija Jovanović

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!