Društvo

U Francuskoj ambasadi dodeljen Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza Milanu Raduloviću, direktoru Muzičke omladine Novog Sada i NOMUS-a

U Francuskoj ambasadi u Beogradu dodeljen je Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza Milanu Raduloviću, direktoru Muzičke omladine Novog Sada i Novosadskih muzičkih svečanosti, u prisustvu njegove porodice i najbližih saradnika.

Tom prilikom ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je istakao: "Dragi Milane Raduloviću, velika mi je čast što Vam uručujem, u ime ministra kulture Francuske, Orden umetnosti i književnosti, u rangu viteza. Ovim ordenom su odlikovani pojedinci koji se svojim zalaganjem ističu u oblasti kulture i književnosti i doprinose vidljivosti kulturnih i književnih dostignuća u Francuskoj i u svetu. Neumorni ste graditelj mostova kulture između naše dve zemlje i izražavam Vam svu našu zahvalnost na vernoj saradnji sa ambasadom Francuske i Francuskim institutom u Srbiji, kao i sa brojnim umetnicima, orkestrima i institucijama naše zemlje, Francuske. Sledeće godine obeležavamo stogodišnjicu smrti velikog francuskog kompozitora Gabrijela Forea. Odlučili ste da to posebno istaknete u programu festivala NOMUS, 24. oktobra sledeće godine i na tome smo Vam veoma zahvalni".

Nezaobilazni akter srpske muzičke scene, direktor Muzičke omladine Novog Sada i prestižnih Novosadskih muzičkih svečanosti, Milan Radulović već treću deceniju doprinosi jačanju veza između Srbije i inostranstva organizujući izuzetne koncerte, na radost mnogobrojne publike.  Kao strastveni ljubitelj francuske kulture, organizovao je koncerte i spektakle brojnih umetnika različitih muzičkih žanrova: od klasike, džeza, svetske muzike, do  baleta  i opere… Zahvaljujući  njemu, u Srbiji su organizovani koncerti umetnika poput Bojana Zulfikarpašića, Ami Flamer, Mišela Arigona, Erika Le Saža, Kristine Labadens, Katarine Jovanović, Nemanje Radulovića, Rišara Galijana i mnogih drugih.

Zahvaljujući se na dodeljenom priznanju Milan Radulović je naglasio: "Dozvolite mi pre svega da se zahvalim na visokoj počasti i priznanju, koje,  za mene, ima dvostruki značaj – lični, ali u isto vreme i institucionalni. Francuska kultura i umetnost oduvek su bili inspiracija širom sveta, samim tim i u stvaraocima u našoj zemlji. Svedoci smo da su se brojni umetnici iz naše zemlje školovali, živeli i usavršavali u Vašoj zemlji, upijali i potom prenosili vrednosti i osobenosti francuske kulture. Ono što posebno imponuje je koncept u kulturnoj politici Vaše zemlje – koncept Francuske izuzetnosti, koja je posebnim zakonima i aktima, pre svega kroz mandate dva ministra za kulturu, književnika Anri Malroa i profesora međunarodnog prava, Žaka Langa (našoj sredini verovatno najviše poznatog po ideji da se 21.jun – početak leta, ustanovi kao „Svetski dan muzike“), postavila okvire za  podsticanje i zaštitu kvalitetnog stvaralaštva, pri tome ukazujući da kultura i umetnost nisu običan komercijalni proizvod. Ovakav pristup bio je i ostaće jedan od glavnih vodilja i u budućem radu Muzičke omladine".

Radulović je dugogodišnji saradnik Francuskog instituta u Srbiji, sa kojim se organizovao mnogobrojne koncerte i muzičke događaje, pomagao je organizaciju Takmičenja za frankofonu pesmu u Novosadskoj sinagogi od 2011. do 2015. godine. U okviru festivala NOMUS, novosadska publika imala je prilike da uživa u brojnim francuskim baletskim predstavama i koncertima.

U želji da približi kvalitetnu muziku svim generacijama, bio je među pionirima organizovanja muzičkih predstava za decu, pa su tako najmlađi imali priliku da uživaju u Priči o slončetu Babaru, Peći i Vuku, Karnevalu životinja…

Njegov rad prepoznale su i brojne institucije, pa je tako postao laureat nagrada Music Classics Magazine, nagrada Zavoda za kulturu Vojvodine, nagrada grada Novog Sada 2016. godine i Srpskog narodnog pozorišta 2018. godine. 

Njegovi brojni projekti i dalje doprinose razvoju lokalne i međunarodne kulturne scene i doprinose popularizovanju francuske, frankofone, evropske i svetske muzike.

Poseban poklon prisutnima stigao je od Rite Kinke, supruge Milana Radulovića, istaknute pijanistkinje, koja je na klaviru izvela Debisijevo “Ostrvo radosti”.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!